PEĆINSKI ČOVEK IZ SRBIJE Piroćanac Panta Petrović već nekoliko godina živi kao pravi odmetnik od civilizacije (VIDEO)

Lepote Srbije

10:33

Zanimljivosti 0

Priča o Panti Petroviću, pećinskom čoveku iz Pirota koji se odlučio na vakcinaciju, o njegovom životu u nesvakidašnjim uslovima, ali i o tome kako je sve što je godinama zaradio u inostranstvu donirao u izgradnju pešačkih mostova u Pirotu.

PEĆINSKI ČOVEK IZ SRBIJE Piroćanac Panta Petrović već nekoliko godina živi kao pravi odmetnik od civilizacije (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Pre gotovo 20 godina, Panta Petrović se preselio u malu srpsku planinsku pećinu kako bi izbegao ljude.Nakon što su vakcine protiv kovida 19 postale dostupne, dobio je svoju dozu i pozvao sve da se vakcinišu.

Njegov potez primetio je i Ilon Mask i ne samo on, koji je Petrovićevu priču i apel za vakinisanjem podelio na svom Tviter profilu, ali je tvit obrisan.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

"On (virus) ne bira. Doći će i ovde, u moju pećinu", rekao je 70-godišnjak za AFP u svojoj pećini na šumovitoj Staroj planini u južnoj Srbiji.

A kako živi Panta Petrović?

Njegova pećina kod Kanjona Gradašničke reke, pećina koju Petrović naziva domom, dostupna je samo strmim usponom, i opremljena je starom zarđalom kadom, koju koristi kao toalet, nekoliko klupa i hrpom sena koje služi kao krevet.

Petrović potiče iz obližnjeg Pirota, gde je radio kao radnik na crnom tržištu, kao i neko vreme u inostranstvu. U više navrata se ženio, i živeo život koji je nazvao "užurban".

Oduvek ljubitelj prirode, postepeno je otkrio da mu izolacija od društva donosi slobodu kakvu nikada ranije nije okusio.

"Nisam bio slobodan u gradu. Uvek vam neko stoji na putu - ili se svađate sa suprugom, komšijama ili policijom", rekao je Petrović dok je ljuštio povrće za ručak.

"Evo, niko me ne gnjavi", dodao je čovek sa osmehom, otkrivajući svoje pokvarene zube.

"Novac je proklet, kvari ljude"

Petrović se uglavnom hrani pečurkama i ribom iz lokalnog potoka, ali i pešači po centru grada u potrazi za ostacima hrane u kantama. Hlebom koji nađe usput hrani golubove.

Njegove posete gradu su u poslednje vreme postale sve češće.

Nakon što su vukovi zaklali neke životinje koje je držao u blizini pećine, Petrović je odlučio da ih preseli u kolibu koju je napravio na periferiji grada gde je mislio da će biti bezbedne.

Ta grupa životinja uključuje nekoliko koza, jato pilića, tridesetak pasa i mačaka i njegovu omiljenu - odraslu divlju svinju po imenu Mara.

Petrović ju je zatekao pre 8 godina kao bespomoćno prase upleteno u grmlje i hranio je flašom dok se nije oporavila.

Sada se životinja od 200 kilograma razigrano valja u potoku i jede jabuke iz Petrovićeve ruke.

"Ona mi znači sve, volim je i sluša me. Ne postoji novac koji može da kupi tako nešto. Pravi ljubimac", rekao je Petrović.

Među životinjama postoje 3 mačića kojima je majku ubio vuk, koje on sada hrani kroz špric.

Petrović prima socijalnu pomoć, ali se takođe oslanja na donacije za hranu i sredstva za životinje.

Izvor: b92

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading