OMILJENA ENIGMA PROLAZNIKA Otkud piramida nasred Knez Mihailove ulice u Beogradu?

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Bronzana piramida sa slike nalazi se tačno ispred zgrade SANU u Knez Mihailovoj. Postavljena je 1995. godine, povodom izložbe "Svet merenja" u Velikoj galeriji SANU.

OMILJENA ENIGMA PROLAZNIKA Otkud piramida nasred Knez Mihailove ulice u Beogradu?
Shutterstock

U centralnom delu najpoznatije beogradske ulice, Knez Mihailove, danas stoji simbol koji predstavlja još jedan "jasan" masonski "potpis". To je piramida koja se nalazi  ispred zdanja Srpske akademije nauka i umetnosti. Zvanično, piramida je postavljena 1995. godine, kada je u Velikoj galeriji SANU održana veoma posećena izložba ,,Svet merenja". Ona oficijelno označava geografski položaj Beograda, na njoj su ucrtane strane sveta, gravitaciono ubrzanje i geografska dužina i širina. Formalno objašnjenje za postavljanje ovog simbola glasi (a zaista je tako): malo je znamenitosti u našem gradu koje su posvećene nauci, a ovo je jedna od njih.

Posle svih iskustava želeli smo da pronadjemo i,,eventualno drugo lice" ovog simbola.

Uz fotografiju piramide ispred SANU postavili smo novčanicu od jednog dolara. Sličnost je bila očigledna, pa razloga za sumnju gotovo da nije ni bilo. Poseban dokaz predstavljala je činjenica da je piramida pri vrhu precizno zarubljena na istom mestu gde je to slikovito učinjeno na američkoj novčanici. Na moneti je na tom mestu prikazano ,,oko svevideće". Podsećamo da se u levom uglu novčanice od jednog dolara nalazi masonska piramida od cigala, na čijem se vrhu, u trouglu, nalazi oko. Ono lebdi iznad zaravnjene piramide i simbolički  izražava slobodnozidarsku ideju o predodređenosti masonerije da bude neka vrsta elite.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

OMILJENA ENIGMA PROLAZNIKA Otkud piramida nasred Knez Mihailove ulice u Beogradu? Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Tako je Beograd dobio još jedan od mnogih simbola koji odražava masonsko prisustvo u samom srcu grada. U odnosu na ovu gradjevinu koja je novijeg datuma, masonski simboli izmedju dva svetska rata, kada je i nastalo najviše slobodnozidarskih ,,potpisa" na gradu, bili su obično sastavni deo dekorativne arhitektonske plastike na kućnim fasadama. Ova skulptura je izdvojena, i potpuno samostalna.

Kroz Srpsku akademiju nauka i umetnosti tokom istorije prošao je veliki broj masona. Tu su bili: Miša Anastasijević, Ivo Andrić, Aleksandar Belić, Spiridon Brusina, Mihailo Valtrović, Vladimir Varičak, Dragomir Vasić, Mihailo Vujić, Vale Vouk, Mihailo Gavrilović, Ivan Dudii, Ivan Eaja, Stefan Delineo, Andra Djordević, Niko Županić, Franjo Zah, Vladimir Jovanović, Slobodan Jovanović, France Kidrič, Petar Kolendić, Marko Leko, Ivan Meštrović, Dortle Milovanović, Dragutin Milutinović, Stevan Mokranjac, Svetomir Nikolajević, Branislav Nušić, Veljko Petrović, Avram Petronijević, Pavle Popović, Bogdan Popović, Mihailo Pupin, Milan Rakić, Stevan Sremac, Ljubomir Stojanović, Fran Tuian, Petar l.Ibavkić, Vladimir Corovit, Filip Hristić, Ksenofon Šahović, Ferdo Šišić, Viktor Novak...

Izvor: preuzeto iz knjige Zorana Nikolića: MASONSKI SIMBOLI U BEOGRADU

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading