DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI "AMIN"? Reč koju svakodnevno čujemo ima moćno i bitno značenje!

J. K.

18:34

Zanimljivosti 0

Terminu koji u minimalno izmenjenom obliku izgovaraju milioni hrišćana širom sveta.

DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI "AMIN"? Reč koju svakodnevno čujemo ima moćno i bitno značenje!
Shutterstock

 

Amin” je reč koja se izgovara na kraju (ponekad i na početku) svake hrišćanske molitve, ali postoji i u drugim religijama. Osnovno, duhovno značenje ovog termina je “Neka tako bude!” ili “Tako je!”

Amin je dakle simbol pristajanja i potvrde. Ovaj termin poreklom je iz hebrejskog jezika, nastao je od reči od reči “āmēn” koja znači “čvrstina” ili “odlučnost”, ali se i u tom jeziku koristio u značenju “Tako je”, “Neka tako bude!” Zapravo, “amin” je kod starih Jevreja izražavao pre želju, nego izvesnost. Termin je označavao da nešto što je izgovoreno smatramo istinitim, pa može značiti i “To je zaista tako” ili jednostavno - “Da!”

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema tumačenju koje se može pronaći u rečniku, ima i onih koji smatraju da je herberjska reč “āmēn” nastala od početaka A(l), ME(leh) i N(eman), što znači “Bog, kralj dostojan povorenja”.

Termin je upotrebljen i u Svetom pismu, a u Apokalipsi je sinonim za samog Isusa Hrista.

Danas, “amin” je postao simbol potpune privrženosti hrišćanskoj veri, u istom značenju se izgovara i u sinagogama, a ima ga i u islamu. U kabali je to magična reč.

U prenesenom značenju, u svakodnevnom govoru, “amin” može značiti i “Gotova stvar! ili “Svršeno!”

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading