ZVONAČKA BANJA JE SRPSKI BALI: Izvori termalne vode u prelepoj prirodi na nekoliko sati od Beograda, a jeftino

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Još jedno mesto u Srbiji - moćno a zapostavljeno: Zvonačka Banja je srpski Bali, termalne vode okružene divljim zelenilom.

ZVONAČKA BANJA JE SRPSKI BALI: Izvori termalne vode u prelepoj prirodi na nekoliko sati od Beograda, a jeftino
Shutterstock/Zvonačka banja

Na krajnjem istoku Srbije, nedaleko od granice prema Bugarskoj, nalazi se Zvonačka Banja - bogata termalnim i lekovitim vodama, okružena bajkovtom prorodom, a za koju je retko ko čuo.


Banja se nalazi u opštini Babušnica u Pirotskom okrugu, a u blizini naselja Zvonce, po kojem je i dobila ime. Smeštena je na nadmorskoj visini od 630 m, zbog čega se ubraja u najviše banje Srbije. ima prijatnu subplaninsku klimu i bogata je izvorima lekovite vode. Od Beograda je udaljena oko 360 kilometara, a od Dimitrovgrada, Babušnice i Pirota oko 30 km. Poznata je od davnina i dobro posećena između dva svetska rata.

Zvonačka Banja razvila se na naslagama bigra koji je taložen iz banjske termomineralne vode bogate kalcijum-karbonatom. Iznad banje, koja je na strmoj dolinskoj strani potoka Blatašnice, koji je pritoka reke Jerme, diže se 1.071 m visok krečnjački vrh Staža, a naspram nje 1.032 m visoko Asenovo kale, izgrađeno od masivnih krečnjaka.


Greben je kraška planina nedaleko od Dimitrovgrada i Pirota. Prostire se u dužini od oko 10 km, od planine Ruj na jugoistoku, do Vlaške planine, sa kojom formira atraktivni kanjon Jerme, na severozapadu. Najviši vrh joj je Beženište (1.338 m).


Izvori tople, mineralne i lekovite vode izviru sa dubina od 550 metara i temperature su oko 28 stepeni, a sadrže natrijum, magenzijum, kalijum, kalcijum, barijum, jod, litijum, fosfor, stroncijum, bakar, mangan. Vode sa ovih izvora klasifikuju se u oligomineralne slabo sulfatne hipoterme. Vode se koriste u terapijske svrhe i u tretmanima nervnih bolesti, reume, kičme, očima, povišen krvni pritisak, periferna cirkulacija...


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boza Boki02 (@bozaboki02)

Izvori se korsite za punjenje bazena, lekovite kupke, tako i za potrebe hotela koji se nalazi u Zvonačkoj Banji, postoji i česma.

Od Zvonačke Banje ostao je napušten hotel i spoljašnji bazen koji radi tokom letnje sezone. Budući da se oduševljavmo bazenima u džungli na Tajlandu i Baliju, nismo svesni kakav potencijal za banjski turizam postoji u Srbiji.

@ankaplaninarka Od Zvonačke banje ostao je napušten hotel i ovaj spoljašnji bazen koji radi tokom letnje sezone. Svi se oduševljavmo infinity bazenima u džungli na Tajlandu i Baliju, a nismo ni svesni kakav potencijal za banjski turizam postoji u Srbiji.. #tiktoksrbija #srbijatiktok🇷🇸 #fypシ゚viral #viraltiktok #serbia🇷🇸 #istocnasrbija #srbijaturizam #serbiatourism #planinarenje ♬ original sound - Beauty sharer

Osim u vodi ove banje, možete uživati i u lovu, ribolovu, raznim sportovima (ima terena za odbojku, tenis, košarku, mali fudbal), plivanju (otvoreni olimpijski bazen), planinarenju (vrhovi preko 1.000 metara nadmorske visine, klisure, kanjoni), speleologiji (mnoštvo je pećina u ovim krajevima, najčuvenija je Vetrena dupka sa hodnicima dugim 4 km)… U blizini su manastiri Poganovo, Temska i Sukovo.

Tu je pruga uskog koloseka kojom je nekada krstario “ćira”, kameni most i fantastičan izvor lekovite vode Slonovo du*e.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Pirot (@pirot.grad)

U okolini ove banje možete da iznajmite smeštaj u privatnim apartmanima po ceni od 20 do 40 evra za dvoje s doručkom dnevno, dok u odmaralištima do 30 evra. Svakako, "Bali" ikada nije bio bliži i jeftiniji.

(Sensa)

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading