JEZERO NA ZAPADU SRBIJE JE PRAVO PARČE RAJA: Mnogi nisu ni čuli za njega, a tu živi posebna vrsta ptice

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Sastavni je deo Specijalnog rezervata prirode "Uvac" i prirodno je dobro prve kategorije

JEZERO NA ZAPADU SRBIJE JE PRAVO PARČE RAJA: Mnogi nisu ni čuli za njega, a tu živi posebna vrsta ptice
Shutterstock/Radoinjsko jezero

Retko ko ostane ravnodušan prema lepotama koje se prostiru na zapadu naše zemlje. Zelene, moćne planine, bogata istorija i magični predeli, ostave bez daha svakoga ko poseti bar deo onoga što ovaj kraj ima da purži.

A Zlatar, Uvac i čitavi kraj, zaista nude toliko toga zbog čega ćete se uvek iznova vraćati.

Kako bismo vas inspiraisali, pronašli smo predivne fotografije Radoinjskog jezera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, reč je o trećem po redu veštačkom, akumulacionom jezeru, koje se nalazi nizvodno na reci Uvac.

A upravo tom vodom je ispunjen kanjon koji meandrira između uskih strmih krečnjačkih obala. Jezero je nastalo pregrađivanjem Uvca na 42,8 km od ušća u reku Lim.

JEZERO NA ZAPADU SRBIJE JE PRAVO PARČE RAJA: Mnogi nisu ni čuli za njega, a tu živi posebna vrsta ptice Shutterstock/Radoinjsko jezero
 

Sastavni je deo Specijalnog rezervata prirode "Uvac" i prirodno je dobro prve kategorije i od izuzetnog je značaja za Republiku Srbiju. Kao i ostala dva jezera na reci Uvac, Radoinjsko jezero predstavlja jedno od retkih mesta u Srbiji, na kojima živi beloglavi sup.

Jezero je bogato ribom, a najbrojniji su: zlatovčica, klen, skobalj, plotica, mrena, šaran…

Na jezeru postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma, koje uključuje kupanje, sunčanje, pecanje i šetnju.

A ono što će vam posebno biti zanimljivo je brana, koja je visoka 40 m, duga 150 m i nalazi se na 810 mnv.

U galeriji pogledajte fantastične fotografije ovog jezera, a u komentarima nam napišite koja lokacija u Zapadnoj Srbiji je vama najdraža.

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading