OVDE SE OBISTINILO PROROČANSTVO TARABIĆA Zaovine su jedno od najlepših mesta u Srbiji, upravo ovde je "Drina potekla uzvodno"

20:00 >> 18:33

Turizam 0

Bajina Bašta – Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih sela u Srbiji. Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića koji su davno napisali da će „Drina jednog dana poteći uzbrdo“. Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije. Iako veštačko, ovo jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

selo gde Drina uzvodno potekla
Foto: Rina

- U toku letnjih meseci na jezeru možete videti veliki broj turista. Vrlo je popularno i kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba, izuzetno je bogato potočnom i kalifornijsom pastrmkom. Najčešći su domaći gosti, ali često možete na obalama čuti francuski, nemački i ruski jezik“, kažu iz NP Tara.

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera – Kruščica, Spajići i Lipovica. Selo Zaovine poprilično je rasporostanjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić pronašao je endemsku vrstu – Pančićevu omoriku.

- Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta, a od ukupnog broja 55 biljnih vrsta se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije. Tu rastu biljke poput runolista, koje su prava retkost.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Slike ovog malog planinskog sela, obišle su čitav svet, jer u Zaovinama je nemoguće napraviti lošu fotografiju. Fascinantan pogled na prelepe pejzaže pruža se sa tri označena vidikovca, a u nepregledna prostranstva ljubitelje adrenalina, vode uređene planinske staze.

 

 

 

Komentari(0)

Loading