OSTRA IMA SVEGA Od još neotkrivenog "blaga" Nemanjića, do vizantijskog utvrđenja Sokolica (FOTO)

18:00

Turizam 0

Čačak – Ako ste u finansijskoj krizi, a ne igrate loto, možda se vaše rešenje nalazi u čačanskom selu Ostra, jer legenda kaže da se upravo tu nalazi skriveno blago Nemanjića i ono još uvek nije pronađeno.

Ostra
Foto: Rina

Uz reku Ostrovku, nepristupačnim stazama sve do vrha obližnje planine Srbi su se nekad sklanjali od Turaka, a sa sobom su nosili na stotine drvenih sanduka punih zlata i srebra koje su sakrili u pećini.

O ovom blagu pisao je i Čedomilj Mijatović u romanu “Rajko od Rasine” davne 1892. godine i po njemu na „mitskoj planinini, punoj pećina, zmija i izvora“ nalazi se skrivena riznica srpskih srednjovekovnih vladara. Od tada potraga ne prestaje. Brojni su putnici namernici koračali kroz gustu šumu kako bi se obogatili, ali to još uvek nikome nije pošlo za rukom, pa je logično očekivati da je blago i dalje tu, ali kako ga pronaći?

 Pojedini meštani Ostre ni sami nisu ostali imuni na ideju o potencijalnom bogatstvu koje se možda nalazi blizu njihovih kuća.

 Kad sam imao oko 25 godina, bio sam znatiželjan i odlučio da istražim pećinu i uverim se da li to blago zaista postoji. A potajno sam se nadao kao i svi da ću ga pronaći. Ušao sam u pećinu oko 50 metara, više nisam smeo jer su uslovi zaista preteški. Tada sam uspeo samo otkriti keramičke slojeve”, priča za RINU jedan od meštana.

- Ovaj prvi pokušaj, za njega je bio i poslednji jer se više nije smeo usuditi ući u pećinu na planini Ostrici. Do sada je ovde zabeleženo nekoliko smrtnih slučajeva, pa kruži priča da one koji se odluče za potragu prati prokletstvo.

 Sigurno je da nešto postoji. Ja ovde živim skoro 80 godina i sećam se da su poginuli čovek i žena iz Kraljeva kad su krenuli put pećine, a oni nisu jedini. Ja se nikad nisam baš ohrabrio da krenem tamo, miliji mi je život, nego bilo kakvo blago Nemanjića”, dodao je drugi stanovnik ovog mirnog čačanskog sela.

Ukoliko niste dovoljno hrabri da se uputite ka pećini u potragu za srebrom i zlatom, ovaj kraj ipak ne bi trebalo da zaobiđete, jer put će vas ako ne baš do blaga Nemanjića dovesti do vizantijskog utvrđenja Sokolica koje datira od petog veka. Osmatračnica i puškarnica postavljene su tako da gledaju na ceo sliv zapadne Morave.

 - Najstariji ostatci ovde se mogu pronaći iz bakarnog doba i od 2000. godine pre nove ere, a prvi tragovi života ovde su utvrđeni tokom bronzanog doba, pa je Sokolica jedno od najinteresantnijih istorijskih nalazišta u ovom kraju, koje može imati izuzetan turistički potencijal”, izjavila je Delfina Rajić, direktor Narodnog muzja u Čačku.

Izvor/Rina

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/77504/ovaj-srpski-grad-postaje-regionalni-turisticki-hit-sve-vise-stranih-gostiju/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/aktuelno/vesti/85873/bice-kao-knez-mihailova-ovaj-srpski-grad-ce-dobiti-ulicu-bas-po-uzoru-na-beograd/vest

Komentari(0)

Loading