Duhovi i legende srpskih tvrđava: Priče o duhovima i misterioznim događajima u starim srpskim tvrđavama

18:00

Turizam 0

Srpske tvrđave su svedoci mnogih ratova i sukoba, a njihove zidine kriju brojne priče o duhovima i misterioznim događajima.

Duhovi i legende srpskih tvrđava: Priče o duhovima i misterioznim događajima u starim srpskim tvrđavama
Shutterstock/Smederevska tvrđava

Kalemegdan: Tajne starog Beograda

Tvrđava Kalemegdan u Beogradu nije samo istorijski spomenik, već i mesto mnogih legendarnih priča o duhovima. Jedna od najpoznatijih priča je ona o duhu dvorjanina koji se noću pojavljuje u starom delu tvrđave. Prema legendi, ovaj dvorjanin je bio izdajnik koga su Turci pogubili, a njegov duh i dalje luta zidinama u potrazi za iskupljenjem. Posetioci tvrđave često pričaju o čudnim svetlima i neobjašnjivim zvucima koje čuju tokom noćnih šetnji.

Smederevska tvrđava: Ukleta kapija

Smederevska tvrđava, izgrađena u 15. veku, poznata je po priči o ukletoj kapiji. Prema legendi, prilikom gradnje tvrđave, radnici su naišli na otpor zlih sila koje su želele da spreče završetak radova. Priča kaže da je glavni graditelj, u očaju, odlučio da žrtvuje mladog dečaka kako bi umirio te sile. Kapija kroz koju je dečak prošao postala je ukleta, a posetioci tvrđave tvrde da i danas mogu čuti plač i korake nesrećnog dečaka tokom noći.

Golubačka tvrđava: Dama u belom

Golubačka tvrđava, smeštena na obali Dunava, poznata je po legendi o dami u belom. Prema priči, mlada plemkinja je bila zaljubljena u vojnika koji je poginuo braneći tvrđavu. Slomljenog srca, ona se bacila sa zidina tvrđave u Dunav. Njena duša, kažu, nije našla mir, te se njen duh i danas pojavljuje u beloj haljini, lutajući zidinama i tražeći svog voljenog. Mnogi posetioci tvrđave tvrde da su videli njenu figuru ili osetili prisustvo hladnog vetra kada je ona u blizini.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

maglič

Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad

Turizam

12:00

14 jun, 2024

Mladi arheolog, Miloš Sretenović, sa diplomom u rukama obišao je mnoge zemlje sveta. Najjači utisak na njega je ostavila Južna Amerika i način života tamošnjih stanovnika, tako da kada se vratio u beogradsku kancelariju više ništa nije bilo isto. Intenzivno je počeo da razmišlja da svoj život promeni iz korena, a svoj san je i ostvario. Podno zidina srednjovekovne trvrđave Maglič kod Kraljeva realizuje projekat održive zajednice, u kom učestvuju volonteri iz svih zemalja sveta. Otkupio je imanje površine od oko pet hektara i tu napravio jedinstveni volenterski kamp u regionu – Magličgrad. Do sada je kroz Magličgrad prošlo oko 200 volontera iz čitavog sveta.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading