Najšumovitija planina na Balkanu nalazi se u Srbiji: Ovi prizori su neverovatni

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Planina Jastrebac nadomak Kruševca ponosno nosi titulu najšumovitije planine u regionu.

Najšumovitija planina na Balkanu nalazi se u Srbiji: Ovi prizori su neverovatni
Shutterstock/Reka Blatašnica

Da, u Srbiji se nalazi najšumovitija planina na Balkanu. U južnom delu naše zemlje na prostoru između Kruševca, Niša, Blaca i Prokuplja, smeštena je planina Jastrebac, koju krase predivni vodopadi, jezera i obilna četinarska šuma. Masiv je odvojen od Kopaonika Jankovom klisurom na reci Blatašnici. Deli se na Veliki i Mali Jastrebac.

Najšumovitija planina na Balkanu nalazi se u Srbiji: Ovi prizori su neverovatni Shutterstock/Jastrebac
 

Takođe, zanimljiva je i činjenica da je ovo jedna od najstarijih planina u Srbiji, jer se još u tercijaru izdizala iz mora kao veliko ostrvo.

Planina Jastrebac koja se nalazi blizu Kruševca odlikuje se obilnom listopadnom, uglavnom bukovom i četinarskom šumom.

Dok šetate kroz najšumovitiju planinu, imaćete priliku da uživate u prelepom rezervatu belih breza, čistim vodenim tokovima, izvorima i potocima.

U okolnim rečicama i potocima nalaze se rečni rakovi i slobodna pastrmka, a to je znak izuzetno čiste vode.

Ako volite prirodnu hranu, Jastrebac je savršeno mesto za vas. Planina obiluje mnoštvom samoniklog jestivog bilja, kao što su cremboša, kopriva, maslačak, divlje jagode, jabuke i kruške, razne vrste jestivih gljiva…

Sve ove vrednosti mogu da privuku mnoge ljubitelje prirode, a nestvarni prizori sa ove planine objavljeni su na Instagram profilu Srbiju upoznaj.

Posebnu draž ovoj planini daje veštačko jezero blizu vrha koje je simbol Jastrebca. Čisto i okruženo zelenilom, sa polaznom tačkom na 480 metara nadmorske visine prava je oaza za odmor i uživanje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading