NEZABORAVAN VIKEND VAN GRADA 5 planina u Srbiji sa najlepšom prirodom i najvišim vrhovima, izazov za avanturiste! (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Ako niste ljubitelj gužve kakva dominira Zlatiborom, Kopaonikom i Tarom, ovo su mesta za vas

NEZABORAVAN VIKEND VAN GRADA 5 planina u Srbiji sa najlepšom prirodom i najvišim vrhovima, izazov za avanturiste! (FOTO)
Shutterstock

Planinski masivi Srbije oduvek su bili pravi raj za avanturiste. O mnogima od njih narod je ispričao najneobičnije priče i najfantastičnije legende.

Predeli bogati raznovrsnom florom i faunom, bojama, mirisima, vidikovcima i prizorima od kojih zastaje dah, su samo neki od doživljaja koje možete osetiti ukoliko se ovog leta upustite u izazov osvajanja nekih od planina naše lepe zemlje. Izlasci i zalasci Sunca ili posmatranje zvezda, zasita su posebni na planini.

Da li ste spremni da provedete nezaboravni vikend van grada? U nastavku nudimo pet planinskih predela u kojima ćete sigurno uživati.

Rtanj

NEZABORAVAN VIKEND VAN GRADA 5 planina u Srbiji sa najlepšom prirodom i najvišim vrhovima, izazov za avanturiste! (FOTO) Shutterstock
 

Rtanj je možda jedna najintrigantnijih planina u Srbiji, zbog čega nosi i ime Mistična planina. Nalazi se na istoku zemlje, na nekih 200km od Beograda. Geometrijski gledano Rtanj ima oblik skoro idealne kraške piramide, zbog čega su u narodu o njemu nastala razna predanja i legende. Bogat je lekovitim biljem, od čije mešavine se dobija poznati Rtanjski čaj. Ova planina je jedna od omiljenih destinacija za planinare.

Najviši vrh Šiljak nalazi se na visini od 1565 m. Do njegovog podnožja lako se može doći automobilom. Staze koje vode do vrha dobro su obeležene, a sa njega se pruže fantastičan pogled. Izlazak Sunca na Rtnju, nezaboravan je doživljaj.

Suva planina

NEZABORAVAN VIKEND VAN GRADA 5 planina u Srbiji sa najlepšom prirodom i najvišim vrhovima, izazov za avanturiste! (FOTO) vikipedija/Trem, Suva planina
 

Suva planina je jedna od najlepših planina u Srbiji. Nalazi se na jugoistoku, u neposrednoj blizini Niša ( na oko 17km) i na oko 250 km od Beograda. Ono što je karakteristično za nju su kraški oblici reljefa i mnogobrojne biljne vrste. Oko 1200 različitih biljnih vrsta prisutno je na Staroj planini, zbog čega je pod zaštitom države. Svega dva izvora vode mogu se naći na planini, što je posledica prirode terena. Shodno tome planina je dobila ime.

Najviši vrh Suve planine je Trem sa visinom od 1810 m. Atraktivni vrh Pesaralo, kao i Mosor i Sokolov kamen, samo su još neke od tačaka koje možete osvojiti. Staze su različitih težina, stoga svako od nas može da organizuje savršen jednodnevni izlet prema svojoj meri.

Stara planina

NEZABORAVAN VIKEND VAN GRADA 5 planina u Srbiji sa najlepšom prirodom i najvišim vrhovima, izazov za avanturiste! (FOTO) Printscreen/Youtube/DrMasicJovana
 

Stara planina je još jedna od najmisterioznijih planina u Srbiji- mnogi njeni delovi još uvek nisu u potpunosti istraženi. Nalazi se na oko 330km od Beograda i 70km od Niša. Delimično se prostire kroz Srbiju, a delimično kroz Bugarsku.

Najviši vrh na teritoriji naše zemlje je Midžor na 2169 m, koji je ujedno i među najvišim vrhovima na teritorije čitave Srbije. Nedaleko od njega nalaze se izvori Troviškog Timoka i Loma. Dupljak (2032m), Tri čuke (1937m), Srebrna glava (1933m), Babin zub (1758m) su samo još neki do mnogobrojnih vrhova i vidkovaca ove planine, sa kojih se ukazuju neverovatni prizori. Stara planina bogata je vodom, naročito vadopadima. Vodopadi Stare planine spadaju u najviše vodopade na teritoriji naše države. Tupavica, Bigar Tri Kladenca, Kaluđerski skok, Čunguljski skok su samo neki od njih.

Kablar i Ovčar

kablar Rina
 

Kablar se zajedno sa planinom Ovčar nalazi u Centralnoj Srbiji na oko 15km od Čačka. Zajedno formiraju Ovčarsko-Kablarsku klisuru, koja je zbog živopisnih predela, velikog broja biljnih i životinskih vrsta i mnogobrojnih manastira stavljena pod zaštitu države.

Ove dve planine već dugo su popularne među planiranrima. Najviši vrh Kablara nalazi se na 889 m, a Ovčara na 985 m. Danas postoji deset dobro obeleženih staza, koje imaju različit stepen zahtevnosti. Svako može da izabere stazu spram svog iskustva i sposobnosti.

Većina staza vodi pored nekog od manastira, gde možete napraviti pauzu i okrepiti se. Na vrhu Ovčara i Kablara nalaze se vidikovci sa kojih se pruža pogled na meandre Zapadne Morave. Mnogi ovaj prizor svrstavaju među najlepši u Srbiji. Osim Zapadne Morave, u ovoj zanimljivoj prirodnoj celini, prisutna su i veštačka jezera. U blizini se nalazi Ovčar banja, koja je popularno turističko mesto.

Borski stol

Borski stol je planina koja se nalazi u Istočnoj Srbiji, nedaleko od grada Bora, na otprilike 250 km od Beograda. Ono što je karakteristično, jeste sam oblik planine koji podseća na krečnjačku prizmu, trapezodinog oblika. Zajedno sa Velikim Kršom čini Gornjanski kras, nekadašnji greben mora, koje odavno nestalo sa ovog područja. Narod od milja ove predele naziva i Alpima Istočne Srbije.

Staza za uspon dobro je obeležena, i vodi kroz šume i pašnjake sve dok se ne dođe do samog grebena. Njen početak je kod planiraskog doma Stol i oko sat vremena je neophodno kako bi se savladala. Uspon spada među lakše. Sa vrha koji se nalazi na visini od 1156 m pruža se fantastičan pogled na okolne predele koji izgledaju zaista bajkovito. U koliko ste u prilici i imate snage i vremena, turu možete nastaviti usponom na Veliki Krš.

(dnevno)

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading