Zlatna sablja sa brilijantima i rubinima, svete ikone sa Hilandara: Jedinstveni muzej na Oplencu čuva srpsku istoriju, to je bila druga kuća kralja Petra Karađorđevića (FOTO)

12:00

Turizam 0

Za dinastiju Karađorđević Oplenac je bio druga kuća, a kralj Petar je u srpskoj Toskani imao svoj dom koji je i danas ostao autentično sačuvan kako bi podsećao na stara vremena. U Petrovoj kući nalazi se jedinstvena istorijska kolekcija vrednih eksponata koji su pripadali kraljevskoj porodici. Ikona Tajna večera dobijena je dvadesetih godina prošlog veka na dar od Patrijaršije Jerusalimske, nalazila se u crkvi na Oplencu do 1941. godine. Pored ove izuzetno vredne slike u kancelariji kralja Petra čuvaju se ruske ikone.

oplenac
rina

- Porodica Karađorđević ostavila je nekoliko sanduka sa porodičnim dragocenostima koji su bili različito numerisani. Sanduk 23 je bio ukraden i kasnije je pao u nemilost Adolfa Hitlera koji je te predmete predao u narodnu banku Srbije da bi kasnije bili vraćeni, to je sablja kralja Aleksandra napravljena od srebra, zlata, 47 brilijanata i četiri rubina, na kojoj su na koricama bile ispisane bitke na kojima je kralj učestvovao. Ta sablja se vidi na slikama koje su radili Paja Jovanović i Uroš Predić“, rekao je za RINU, upravnik Zadužbine kralja Petra I Dragan Reljić.

Pored slika, beležnica, krokodilske tašne kralja Aleksandra u Petrovoj kući se čuvaju i predmeti kraljice Marije. Sačuvana je jedna tijara dijadema od ukupno pet, kao i pramen kose koji je odsekla i zakačila za tijaru. Njene beležnice u kojima je slikala jer se bavila umetnošću“, potvrđuje Reljić. Na ovom mestu se nalazi i veliki broj ikona sa Atosa sa Hilandara, najveća kolekcija svetogorskih ikona van teritorije Atosa.

- Kompozicija Blagovesti izgrađena je u maslinovom drvetu, u duborezu. Čaše koje su služene na krunisanju kralja Petra, ratni dnevnici iz 1915/16 godine, ustav Obrenovića, tu se takođe čuva vrlo vredna ikona koju je kralj Petar preneo preko Albanije, od dvadeset četvorokaratnog zlata i platine, čuvaju se i dva kandila koja su napravljena od srebra i belog i žutog zlata a preživela su drugi svetski rat. Kuća u kojoj je živeo kralj Petar prvi 1935. godine postala je muzej venaca ovaj Muzej je jedan od najstarijih u Srbiji“, naglašava upravnik.

Prvobitna slava Karađorđevića, ikona sveti Kliment papa rimski, i ikona koju je kao slavu preuzeo kralj Petar I, Sveti Andrij prvozvani, krase zidove Petrove kuće na Oplencu.

- Posle velikih tragedija koje su pratile porodicu Karađorđević kralj Petar je, pošto je izgubio suprugu i dete na porođaju tražio da se promeni slava, verujući da ga prati loša sreća. Do 1890. godine krsna slava Karađorđevića bila je Sveti Kliment“, kaže Dragan Reljić.

Obimna arhiva kao i lični prepisi, predmeti i dokumenta istorije srpskog naroda sačuvani su od propadanja. Prema rečima ovdašnjeg upravnika Zadužbine u planu je da Topola dobije muzej Prvog svetskog rata.

 

Komentari(0)

Loading