Biljana sa Rudnika je žena zmaj, u svom domaćinstu ona je - menadžerka, kuvarica i spremačica (FOTO)

10:00

Turizam 0

Spavaće se na slamarici kao nekada i jesti samo srpski specijaliteti

gornji milanovac
rina

Seoski turizam nikad nije bilo razvijeniji u Srbiji, ali meštani na planini Rudnik bili su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom i to još pre dve decenije, dok čak ni korona nije "poterala" mnoge baš u ruralna područja. Željni mira i tišine mnogi putnici namernici pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva - Čuvarkuća. Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

- Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da , kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku , u našem dvorištu za goste. Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti", kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja.

Iako je leto gotovo za Biljanu odmora nema, jer samo što je ispratila goste iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, pristigli su novi, iz Vojvodine. Ova domaćica nadaleko je poznata po spremanju odlične domaće hrane.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

gornji milanovac rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala, kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da rudničko takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare neizostavna je na našoj trpezi kao i mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme , pasulj , ali i jagnjeće i praseće pečenje. Kada je reč o slatkim poslasticama, uvek je prisutna šneara , ali i torte poput Gabon za koju imam poseban recept i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više", kaže Biljana Milosavljević, vlasnica seoskog turističkog domaćinstva Čuvarkuća na Rudniku.

gornji milanovac rina
 

Dvorište koje je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše s pravom nosi taj epitet, jer Biljana ga sa posebnom pažnjom uređuje , dodavajući mu stalno neke novine.Pre par godina i nagrada  za najlepše uređeno dvorište kategorisanog domaćinstva pripala je upravo Čuvarkući. Brigu o njemu , nekada preuzmu i gosti.

gornji milanovac rina
 

Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom , borova i hrastova šuma , staze zdravlja , ali i tradicionalna srpska hrana, sve je to uklopljeno u bogatu turističku ponudu onih koji su poput Čuvarkuće iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju i učinili sebe vidljivim na turističkoj mapi Srbije.

Gradovi sa dušom: Najlepše male varoši Srbije

Gradovi sa dušom: Najlepše male varoši Srbije

Turizam

10:00

29 maj, 2024

Istražite šarm malih varoši širom Srbije koje nude autentično iskustvo i bogatu istoriju. Gradovi kao što su Sremski Karlovci, Vrnjačka Banja, Sombor, i Knjaževac, predstavljaju skrivena blaga koja čekaju da budu otkrivena.

Komentari(0)

Loading