BISER SRBIJE NA 2 SATA OD BEOGRADA: Ovde vas čeka najjeftiniji smeštaj, voda od 60 stepeni i crna Bogorodica

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Analize su pokazale da ove termalne vode imaju isti kvalitet kao voda u Karlovim Varima

BISER SRBIJE NA 2 SATA OD BEOGRADA: Ovde vas čeka najjeftiniji smeštaj, voda od 60 stepeni i crna Bogorodica
Printscreen

Na severozapadu Srbije, na svega 4 kilometra od grada Apatina, nalazi se banja Junaković čuvena po termalnim izvorima koji su ovde otvoreni davne 1913. godine.

Tek 14 godina kasnije obavljena je analiza svojstava mineralne vode ove banje, i tada je  u Češkoj, Harkanju u Mađarskoj i Lipiku u Hrvatskoj. Temperatura vode dostiže i do 60 stepeni, a bogata je natrijumom, kalijumom, magnezijumom i litijumom, što je čini idealno za sve koji imaju reumatske i ortopedske probleme različitih vrsta.

Veruje se da su ove vode blagotvorne i kod oboljenja nervnog sistema, a odlične su i kada ste zdravi, a jednostavno želite da uživate i priuštite svom telu dobar odmor i opuštanje.


Na svega dva sata od Beograda i samo sat vremena vožnje od Novog Sada, u ovom mestu, čuvenom po jeftinom smeštaju, i njegovoj okolini čekaju vas i brojne druge zanimljivosti.

Apatin je smešten uz obalu Dunava, te je ovo mesto poznato i po ribolovu i sportovima na vodi, a tokom leta održavaju se Apatinske ribarske večeri, koje oduševljavaju posetioce koncertima, nastupima kulturno-umetničkih društava, brojnim takmičenjima, među kojima je omiljena trka u kuvanju ribljeg paprikaša.

Ovde vas čeka i Muzej podunavskih Nemaca u nekadašnjoj crkvi Srca Isusovog, sa više od 60.000 knjiga (ako planirate posetu, morate se najaviti muzeju), kao i nesvakidašnja statua Crne Bogorodice.

Ovaj kip jedini je takav u Srbiji, izgrađen je od ebanovine i danas je okružen brojnim zavetnim pločicama od srebra koje su donosili zahvalni vernici nakon što im je Bogorodica navodno ispunila želju za čudesno izlečenje. Statua se nalazi u katoličkoj crkvi Uznesenja Marijinog.

Tu je i etno kuća Margita, peščana plaža "Plava ruža" opremljena ležaljkama, suncobranima, kabinama za presvlačenje, toaletima i tuševima, a tu su i košarkaški i teren za odbojku na pesku, za jedan savršen letnji dan.

Ako ste ljubitelj berbi grožđa, a nađete se u Apatinu na jesen, ne smete propustiti Grožđebal u obližnjoj Sonti, kada se održava i tradicionalna povorka meštana i turista, kao i šokačka svadba kneza i kneginje, koje svake godine "glume" meštani.

Još jedno veoma zanimljivo mesto u blizini jeste čarda Pčela u apatinskom naselju Kupusina. Posebno je po tome što služi samo piće,a gostima nudi da sami pripreme obrok na natkrivenom roštilju ili kotliću, za koji gosti od čarde dobijaju drva i sve što je potrebno, uključujući tanjire, escajg, salvete...

(Mondo)

Komentari(0)

Loading