SRPSKA SVETA GORA Evo šta se čuva u manastiru Sretenje!

19:00

Turizam 0

Ovčarsko-kablarska klisura je biser zapadne Srbije. Nalazi se na teritoriji Ovčar banje, nedaleko od Čačka, od kojeg je deli svega 18 kilometara. Klisura je uvučena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, pa otuda i naziv Ovčarsko-kablarska klisura .

Manastir sretenje
foto rina

Ovčarsko-kablarska klisura je biser zapadne Srbije. Nalazi se na teritoriji Ovčar banje, nedaleko od Čačka, od kojeg je deli svega 18 kilometara. Klisura je uvučena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, pa otuda i naziv Ovčarsko-kablarska klisura. Evo nekoliko osnovnih karakteristika ovog impresivnog dela zapadne Srbije:

Ovčarsko-kablarska klisura je dugačka oko 20 kilometara, njena najveća dubina iznosi 710 metara.

Klisura je usečena u škriljce i krečnjake, a planine Ovčar i Kablar grade ovu klisuru kroz koju protiče Zapadna Morava.
Ovčarsko-kablarska klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije.
Na teritoriji klisure se nalazi mnogo manastira, a taj kraj je nazvan Srpska Sveta Gora. Trenutno ima deset manastira, a neki od njih su:

Manastir Vavedenje: Osnovan u XII veku, nalazi se sa desne strane Zapadne Morave.

Možda vas zanima:

Manastir Vaznesenje: Veruje se da je sagrađen u XII ili XIII veku, a osnivač je Sveti Simeon.

Možda vas zanima:

Manastir Preobraženje: Nekada se nalazio sa leve strane Zapadne Morave, a sada se nalazi sa desne strane.

Možda vas zanima:

Manastir Svete Trojice: Osnovan je u XII veku i nalazi se na brdu sa desne strane Zapadne Morave.

Možda vas zanima:

Manastir Sretenje: Nalazi se sa desne strane Zapadne Morave, ispod samog vrha Ovčara.

Možda vas zanima:

Manastir Blagoveštenje: Osnovan je u XII veku i nalazi se sa leve strane Zapadne Morave.

Možda vas zanima:

Manastir Ilinje: Nalazi se sa leve strane Zapadne Morave, u Ovčar Banji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovčarsko-kablarska klisura je gorostasna i najživopisnija klisura Srbije, a njeni predeli i meandri Zapadne Morave ostavljaju bez daha sve posetioce koji je obiđu.

Smešten na desnoj strani Zapadne Morave, ispod samog vrha Ovčara manastir Sretenje velika je pravoslavna svetinja. Ime ove bogomolje prvi put je pomenuto kada je godine 1623. pod imenom manastira Sretenje stigla knjiga iz Mileševe. U jednom rukopisu tog manastira zapisano je: „U to vreme mnoga skrb bi po vsej zemlji.” Takođe je još navedeno: „I to leto ubiše Turci sultana.” Te godine manastir Sretenje stradao je od strane Tatara u turskoj službi.”

- Bogomolja je teško stradala i u Drugom svetskom ratu a tu se, pod samim vrhom Ovčara, od okupatora krio i Justin Popović, jedan od najvećih teologa Srpske pravoslavne crkve. Ubrzo posle oslobođenja (1947) Sretenje je postalo ženski manastir, ali se kao i za većinu hramova u Ovčarsko – kablarskoj klisuri ne zna tačno vreme nastanka niti ime ktitora, kažu u TO Dragačevo.

Posebnu vrednost ove bogomolje ima zidani ikonostas, jedini ovakve vrste u ovčarsko-kablarskih manastira.

- Manastirski kompleks obuhvata jednobrodnu crkvu i dva konaka. U Sretenju se čuvaju tri vredna rukopisa – „Jevanđelje“, „Bogorodičini kanoni“ i „Minej za mesec jun“ sa „Službom knezu Lazaru, dodaju u TO Dragačevo.

Izvor: RINA/Lepote Srbije

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading