PROČITAJTE Kažu da je ovo rešenje misterije zašto je kralj Aleksandar uništio utvrđenje Žrnov na Avali!

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Žrnov, poznat i kao Žrnovan, bio je srednjovekovna tvrđava koja se nalazila na najvišem vrhu Avale, na visini od 511 metara nadmorske visine. Ovaj istorijski lokalitet ima bogatu prošlost i zanimljivu priču.

Žrnov
wikipedia/Feliks Kanic

Poreklo i Istorija:

Rimljani su prvi podigli utvrđenje na ovom mestu kako bi nadgledali obližnji grad Singidunum (današnji Beograd).

U srednjem veku, Srbi su izgradili tvrđavu po imenu Žrnov na temeljima rimske strukture. Naziv “Žrnov” potiče od mlinova (žrvnjevi) koji su se koristili za mlevenje rude.
Prema legendi, turski junak Porča od Avale vladao je iz ove tvrđave. Narodne pesme opisuju ga kao heroja koji je na kraju poražen od strane srpskog despota Vuka Brankovića.

Osmanska vlast i strateški značaj:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Godine 1442, Osmanlije su zauzele Žrnov, prepoznajući njegov strateški značaj. Proširili su i ojačali istočne i južne zidove.
Međutim, samo dve godine kasnije, morali su da vrate tvrđavu Srbima. Ipak, Osmanlije su je ponovo osvojile 1458. godine tokom neuspešnog pokušaja osvajanja Beograda.
Hodi-paša dodatno je utvrdio Žrnov, stvarajući tvrđavu koja je ugrožavala i pretila Beogradu. Sam naziv “Avala” potiče od reči havala, što znači smetnja ili prepreka.

 

Opadanje značaja i uništenje:

Nakon pada Beograda 1521. godine, Žrnov je postepeno izgubio svoj strateški značaj.
Do 18. veka, tvrđava je verovatno bila napuštena, iako je ostala relativno dobro očuvana sve do 1934. godine.
Neočekivano, kralj Aleksandar I Karađorđević naredio je uništenje Žrnova. Tvrđava je minirana, a na njenom mestu podignut je Mauzolej Neznanom junaku, čiji je autor bio vajar Ivan Meštrović.

Misterija oko uništenja:

Razlozi iza ovog čina ostaju misterija. Zvanično, uništenje se desilo da bi se napravilo mesto za spomenik posvećen svim junacima koji su pali za slobodu tokom Prvog svetskog rata.
Nezvanično, glasine povezuju uništenje sa kraljevom navodnom pripadnošću Masonskoj loži, s obzirom na masonske simbole vidljive na novosagrađenom mauzoleju.
Bez obzira na javni protest, tvrđava je srušena, ostavljajući pitanja o tome zašto je spomenik morao biti postavljen baš na tom mestu, usred okolnih brda.

 

 

 

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading