Tajna banje u Srbiji koja leči mnoge bolesti: Egzotična voda roze boje FOTO

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Roze jezero... Osim u Meksiku, Senegalu, Australiji, postoji i u Srbiji. Pravo pravcato roze jezero možete naći i u mestašcetu na severu Srbije, Pačiru. Pačir se nalazi na oko 30 km od Subotice, 90 km od Novog Sada i 180 km od Beograda.

Tajna banje u Srbiji koja leči mnoge bolesti: Egzotična voda roze boje FOTO
Printscreen

Do Pačira i roze jezera se stiže kolima iz Subotice, posle pola sata lagane vožnje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Termalno roze jezero Pačir (@termalna_banja_pacir)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U neposrednoj blizini Bačke Topole a i Subotice, nalazi se Pačirska banja, prelepo uređeno kupalište sa termalnom vodom koja je jedinstvena u Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Na putu ka površini voda prolazi kroz različite slojeve stena, čime postaje obogaćena mineralima. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje. Temperatura vode pri izlasku na površinu je 72 stepena, a pri hlađenju dolazi na temperaturu od 30 do 35 stepeni.

Voda ima miris joda i fenola, ali se na to može navići za nekoliko minuta.

Jezero, pored mnogo minerala, sadrži i 21–22 grama soli po litru. Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, doprinoseći podizanju imunog sistema. Takođe, voda ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih bolesti.

Voda pomaže u lečenju raznih bolesti, a najčešće pomaže u rešavanju kožnih bolesti i reumatizma.

Fenomen roze boje

Roze boju stvaraju alge i jezero je roze samo tokom jula i avgusta. Takođe, stepen jačine roze boje zavisi i od spoljašnjih faktora (doba dana, oblačnosti), ali i od ugla iz kog jezero gledate.

Dno je prekriveno crnim i sivim oblim kamenjem, po kome je veoma prijatno šetati. Šetnja ima efekat masaže stopala.

Nešto manje prijatan osećaj daje miris vode, na jod, ali se već kroz par minuta naviknete. Intenzivniji miris ćete osetiti na zatvorenim bazenima.

Osećaj dok plivate u jezeru je kao da se krećete kroz roze mleko.

Osim što je neverovatno fotogenično, kupanje u roze jezeru može doprineti i poboljšanju zdravlja, tako da je odličan izbor za jednodnevni izlet i uživanje.

(b92)

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading