TAJNA NEOBIČNE BANJE U SRBIJI Voda roze boje i oaza zdravlja na severu naše zemlje mnoge ostavlja bez teksta (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

U neposrednoj blizini Bačke Topole a i Subotice, nalazi se Pačirska banja, prelepo uređeno kupalište sa termalnom vodom koja je jedinstvena u Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

Banja Pačir
Youtube/Printscreen

 

 

Roze jezero... Osim u Meksiku, Senegalu, Australiji, postoji i u Srbiji. Pravo pravcato roze jezero možete naći i u mestašcetu na severu Srbije, Pačiru. Pačir se nalazi na oko 30 km od Subotice, 90 km od Novog Sada i 180 km od Beograda. Do Pačira i roze jezera sam stigla kolima iz Subotice, posle pola sata lagane vožnje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U neposrednoj blizini Bačke Topole a i Subotice, nalazi se Pačirska banja, prelepo uređeno kupalište sa termalnom vodom koja je jedinstvena u Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Na putu ka površini voda prolazi kroz različite slojeve stena, čime postaje obogaćena mineralima. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje. Temperatura vode pri izlasku na površinu je 72 stepena, a pri hlađenju dolazi na temperaturu od 30 do 35 stepeni.

 

 

Voda ima miris joda i fenola, ali se na to može navići za nekoliko minuta.

Jezero, pored mnogo minerala, sadrži i 21–22 grama soli po litru. Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, doprinoseći podizanju imunog sistema. Takođe, voda ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih bolesti.

Voda pomaže u lečenju raznih bolesti, a najčešće pomaže u rešavanju kožnih bolesti i reumatizma.

Fenomen roze boje

Roze boju stvaraju alge i jezero je roze samo tokom jula i avgusta. Takođe, stepen jačine roze boje zavisi i od spoljašnjih faktora (doba dana, oblačnosti), ali i od ugla iz kog jezero gledate.

 

 

Dno je prekriveno crnim i sivim oblim kamenjem, po kome je veoma prijatno šetati. Šetnja ima efekat masaže stopala.

Nešto manje prijatan osećaj daje miris vode, na jod, ali se već kroz par minuta naviknete. Intenzivniji miris ćete osetiti na zatvorenim bazenima.

Osećaj dok plivate u jezeru je kao da se krećete kroz roze mleko.

Osim što je neverovatno fotogenično, kupanje u roze jezeru može doprineti i poboljšanju zdravlja, tako da je odličan izbor za jednodnevni izlet i uživanje.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading