MESTO KOJE JE OČARALO ĐOKOVIĆA I DŽONIJA DEPA Na samo 50 kilometara od Beograda nalazi se prava oaza mira koja je oduševila i svetske zvezde (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ukoliko želite da se sklonite od gradskih gužvi, planina Kosmaj koja se nalazi na svega 50 km udaljenosti od naše prestonice, pružiće vam savršen mini izlet.

Kosmaj
Shutterstock

 

 

Vremenska prognoza nam u narednim danima obećava sunčano i ne tako hladno vreme što je idealan momenat za mali izlet u prirodu. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko želite da se sklonite od gradskih gužvi, planina Kosmaj koja se nalazi na svega 50 km udaljenosti od naše prestonice, pružiće vam savršen mini izlet. A ako vam kažemo da su se u Kosmaj zaljubili i Novak Đoković i Džoni Dep koji su upravo na ovoj planini kupili imanja, pravi je trenutak da počnete da spremate sendviče za put, piše City magazin.

Kako su mediji preneli pre par godina, holivudski glumac Džoni Dep postao je vlasnik velikog imanja na Kosmaju.

Dep je tokom kratkog boravka u Srbiji izdvojio vreme kako bi posetio Kosmaj i pogledao nekolicinu kuća i placeva. Za oko mu je posebno zapalo imanje nadomak onog koje poseduju Novak Đoković i njegova supruga Jelena, a koje su kupili od Elene i Jugoslava Karića.

Ubrzo posle toga Nole je dobio prvog komšiju. Kako je pisala Nova, Džoni je kupio plac od 4 hektara odmah pored Novakovog imanja.

MESTO KOJE JE OČARALO ĐOKOVIĆA I DŽONIJA DEPA Na samo 50 kilometara od Beograda nalazi se prava oaza mira koja je oduševila i svetske zvezde (FOTO) Shutterstock
 

Osim šetnje pored Noletove kuće i imanja Džonija Depa, dan na Kosmaju možete iskoristiti na još načina.

Šta videti na Kosmaju

Spomenik podignut u čast stradalih tokom Drugog svetskog rata dominira ovom, relativno niskom planinom i jedan je od njenih simbola.

Idealan izlet za praznike: Evo zašto su se Đokovići i Džoni Dep zaljubili u oazu prirode koja se nalazi na samo pola sata od Beograda

Najviši vrh Kosmaja nalazi se na 626 metara nadmorske visine i sa drvenog tornja koji se na njemu nalazi pruža se fantastičan pogled prema lepotama Šumadije. Put do vrha je asfaltiran, te dostupan i motornim vozilima, što uspon čini vrlo jednostavnim.

MESTO KOJE JE OČARALO ĐOKOVIĆA I DŽONIJA DEPA Na samo 50 kilometara od Beograda nalazi se prava oaza mira koja je oduševila i svetske zvezde (FOTO) Shutterstock
 

Spomen-kosturnica na Belom Kamenu, u kojoj se čuvaju kosti pripadnika Timočke divizije, stradalih tokom Velikog rata u odbrani glavnog grada, nalazi se u podnožju ovog tornja.

Manastiri na Kosmaju

Izgrađen početkom 14. veka najverovatnije, manastir Tresije posvećen je Saboru Svetih Arhangela. Iako je njegova istorija praćena brojnim razaranjima, u periodu postojanja Beogradskog pašaluka bio je ovo jedan od manastira koji je imao i značajnu imovinu i brojno bratstvo.

Kosmaj je pun autentičnih drvenih klupica i stolova na kojima možete odmoriti, užinati i popiti kafu dok, u isto vreme, uživate u zelenoj i bujnoj piroddi koja vas okružuje sa svih strana. Ceo Kosmaj je savršen za organizovanje izleta u prirodi, a zbog svojih znamenitosti i atrakcija, savršen je kako za romantične odmore, tako i za celu porodicu ili grupe prijatelja.

Komentari(0)

Loading