Otkrivanje tajni Tare: Kako najlepša srpska planina skriva raj za životinje

12:00

Turizam 0

Srbija, zemlja bogate istorije, neodoljive kulture i impresivnih prirodnih lepota, dom je nekih od najlepših planina u regionu.

tara
rina

Među ovim prirodnim draguljima, posebno mesto zauzima planina koja ne samo da oduševljava svojom lepotom već i raznovrsnošću životinjskog sveta. U srcu Srbije, planina Tara ističe se kao pravi raj za ljubitelje prirode i životinja.

Tara – Kraljica srpskih planina

Tara, smeštena u zapadnom delu Srbije, u okviru Nacionalnog parka Tara, poznata je po svojim gustim šumama, kristalno čistim rekama i veličanstvenim vidikovcima. Ova planina nije samo mesto neverovatne prirodne lepote, već i dom velikog broja vrsta životinja, što je čini jednom od najbogatijih biodiverzitetskih oblasti u Srbiji.

Biodiverzitet i zaštićene vrste

Tara je dom za više od 50 vrsta sisara, uključujući medveda, vuka, risa, kao i retke vrste poput balkanskog risa, koji je ujedno i simbol Nacionalnog parka. Pored toga, na Tari živi preko 150 vrsta ptica, među kojima su orao belorepan, crni orao i mnoge druge zaštićene vrste. Ova planina je takođe stanište velikog broja endemičnih vrsta biljaka, što dodatno potvrđuje njenu ekološku vrednost i značaj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tara Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prirodne lepote i aktivnosti

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tara nudi brojne aktivnosti za posetioce, uključujući planinarenje, vožnju bicikla, rafting na reci Drini i posmatranje ptica. Njene šume, bogate bukvom, jelom i borom, pružaju osvežavajući beg od gradske vreve i idealno su mesto za one koji traže mir u prirodi. Vidikovci poput Banjske stene nude spektakularne poglede na reku Drinu i okolne pejzaže, dok je Zaovinsko jezero, sa svojim plavetnilom, savršeno mesto za odmor i opuštanje.

U potrazi za najlepšom srpskom planinom koja je i dom najvećem broju životinja, planina Tara neosporno zauzima prvo mesto. Njena jedinstvena kombinacija prirodne lepote, bogatog biodiverziteta i brojnih aktivnosti čini je idealnim izborom za sve ljubitelje prirode, avanturiste i one koji žele da se povežu sa divljinom Srbije. Poseta Tari nije samo prilika za uživanje u nezaboravnim pejzažima, već i podsećanje na značaj očuvanja prirodnih lepota i divljeg života za buduće generacije.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading