NOĆENJE ZA CELU PORODICU VEĆ OD 20 €: Na samo 2 sata od BG skriveni biser Šumadije, ova vazdušna banja je pravo prirodno bogatstvo

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Mnogi vole da kažu da ono što je Avala za Beograd, to je Bešnjaja za Kragujevac. Samo što je Bešnjaja mnogo zanimljivija i surovija od pitome Avale. U ovom skrivenom biseru Šumadije smeštaj u apartmanima za celu porodicu mođe da se nađe i za 20 evra, a ko želi malo veći luksuz platiće neznatno više.

bešnjaja
Printscreen/Youtube

Od Beograda, put za Bešnjaju vodi preko Mladenovca, Topole i Kragujevca. Od Kragujevca se ide do 8 km udaljenog sela Bukorovac, gde počinje kružna staza po ovoj planini. Razdaljina od Beograda do Bukorovca je oko 150 km, što je nešto više od dva sata vožnje.

Ona predstavlja veliki prirodni i turistički resurs grada, jer je proglašena vazdušnom banjom, ima veliki broj termalnih izvora i izvora pitke vode, ostatke puta iz rimskog doba, zbog čega treba treba razmišljati o revitalizaciji objekta na ovoj planini. Najviši vrh je Lisin laz, na 613 m nadmorske visine. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bila je posećeno izletište i odmaralište za školsku decu.

bešnjaja Printscreen/Youtube
 

Planina Bešnjaja ima nekoliko pešačkih ruta, od kojih najduža ima ukupnu dužinu od čak 18 kilometara. Sve staze su veoma dobro obeležene i praktično ne postoji mogućnost da se izgubite.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Većina organizovanih, pešačkih tura kreće iz naselja Bukorovac, koje je udaljeno svega osam kilometara od Kragujevca. Tokom boravka na planini naići ćete na mnogo mesta za odmor, klupica i stolova, koje dosta ljubitelja prirode koristi.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading