Ledena bajka na srpskoj planini: Bajkoviti pejzaži na koje niko nije ravnodušan

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Stara planina svake zime, u najhladnijem delu ovog godišnjeg doba, postane prava scenografija iz bajke.

Ledena bajka na srpskoj planini: Bajkoviti pejzaži na koje niko nije ravnodušan
Shutterstock

Zbog veoma niskih temperatura gotovo svi staroplaninski vodopadi se zalede i stvore prizore na koje niko ne ostaje ravnodušan.

Upravo je to period u kome se bajka na Staroj planini dešava, a to znaju iskusni pirotski planinari iz Planinarskog kluba "Vidlič", koji svake godine obilaze zaleđene vodopade na Staroj planini.

Kako je za Telegraf.rs rekao Ivan Mladenović, licencirani planinarski vodič, prizori koje ovih dana planina pruža posetiocima su nestvarni, ali je neophodan povećan oprez i obavezno je prisustvo vodiča kako se ne bi dešavale neželjene situacije, jer Stara planina, iako prelepa u svakom godišnjem dobu, posebno u ovom periodu, ume da bude izuzetno surova.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Reč je o vodopadima u ataru sela Dojkinci, na području prašume Arbinja, pre svega Tupavici, koja je posebno graciozna kada je pod ledom, ali je tu i Bislavski vodopad, zatim vodopad Skok u selu Senokos i mnogi drugi.

Do Tupavice konkretno treba par sati najviše u jednom pravcu laganog hoda, računajući i usputno fotografisanje i uživanje u prirodi, ali treba biti oprezan jer ledena bajka lako može da se pretvori u neželjenu situaciju, imajući u vidu surove uslove", kaže Mladenović.

Osim vodopada oko sela Dojkinci, mnogo zaleđenih vodopada je i podno Midžora, u ataru sela Topli Do i drugim krajevima Stare planine.

gostilje

NEVEROVATNE PRIRODNE LEPOTE Evo zašto su i kraljevi dolazili na Zlatibor (FOTO)

Turizam

19:00

11 jun, 2024

Zlatibor - Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, otkrili su i sami kraljevi. Početak razvoja turizma na ovoj planini vezuje se za daleku 1893. godinu, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović. I od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija, sa pravom nosi epitet vazdušne banje, a to osete svi koji ovde kroče.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading