Ledena bajka na srpskoj planini: Bajkoviti pejzaži na koje niko nije ravnodušan

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Stara planina svake zime, u najhladnijem delu ovog godišnjeg doba, postane prava scenografija iz bajke.

Ledena bajka na srpskoj planini: Bajkoviti pejzaži na koje niko nije ravnodušan
Shutterstock

Zbog veoma niskih temperatura gotovo svi staroplaninski vodopadi se zalede i stvore prizore na koje niko ne ostaje ravnodušan.

Upravo je to period u kome se bajka na Staroj planini dešava, a to znaju iskusni pirotski planinari iz Planinarskog kluba "Vidlič", koji svake godine obilaze zaleđene vodopade na Staroj planini.

Kako je za Telegraf.rs rekao Ivan Mladenović, licencirani planinarski vodič, prizori koje ovih dana planina pruža posetiocima su nestvarni, ali je neophodan povećan oprez i obavezno je prisustvo vodiča kako se ne bi dešavale neželjene situacije, jer Stara planina, iako prelepa u svakom godišnjem dobu, posebno u ovom periodu, ume da bude izuzetno surova.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Reč je o vodopadima u ataru sela Dojkinci, na području prašume Arbinja, pre svega Tupavici, koja je posebno graciozna kada je pod ledom, ali je tu i Bislavski vodopad, zatim vodopad Skok u selu Senokos i mnogi drugi.

Do Tupavice konkretno treba par sati najviše u jednom pravcu laganog hoda, računajući i usputno fotografisanje i uživanje u prirodi, ali treba biti oprezan jer ledena bajka lako može da se pretvori u neželjenu situaciju, imajući u vidu surove uslove", kaže Mladenović.

Osim vodopada oko sela Dojkinci, mnogo zaleđenih vodopada je i podno Midžora, u ataru sela Topli Do i drugim krajevima Stare planine.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading