Jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji: Ogromno interesovanje vlada za Goliju

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere.

Jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji: Ogromno interesovanje vlada za Goliju
Rina

Upravo zbog svih ovih odlika, Golija je postaje jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor. Veliko interesovanje za ovu planinsku lepoticu vlada i pred novogodišnje praznike. Ono što je čini još privlačnijom jesu cene prostupačnije u odnosu na druge zimske centre u Srbiji.

Planina je duga 32 kilometra, prostorno zauzima oko 100 hiljada hektara, od čega je oko 75 odsto pod zaštitom države.

"Turisti su oduševljeni pre svega golijskim gustim šumama, bujnim pašnjacima, izvorskom vodom, ali osim tih prirodnih lepota, tu je i zdrava hrana, ljubazni domaćini i brojne aktivnosti koje su iz dana u dan sve brojnije, kako bi se posetiocima omogućio aktivan odmor u prirodi”, kazao je direktor TO Ivanjica Janko Grbić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Golija je još uvek turistička nepoznanica, ali se svakim danom obogaćuje novim sadržajima, a lepote na kojima priroda nije štedela na svakom su koraku. Među najposećenijim lokalitetima je vrh ove planine Jankov kamen, kao i tri planinska jezera, a turisti se najčešće zadržavaju kod Dajićkog.

"Jezero se nalazi u sred četinarske šume, dužine je između 10 i 15 metara, a duboko je oko 3, 2 metra i za njega su vezane brojne legende”, ističe Grbić.

golija Foto: Rina
 

Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealan su mesto za skijaše. Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši.

Jedan od aduta Golije su osim prirode i dobri domaćini koji će učiniti sve da odmor na ovoj planini bude upamćen i po kvalitetnoj domaćoj hrani i udobnom, ali pre svega bezbednom smeštaju.

"Naši gosti svakodnevno imaju kvalitetne obroke od proizvoda sa ovih prostora, a najtraženiji je džem od maline. Smeštaj je apartmanskog tipa i kod nas uglavnom dolaze porodice sa decom. Potrudili smo se da u našoj trpezariji mogu da se hrane samo naši gosti i oni se podele u dve grupe kako bi ispoštovali sve epidemijske mere”, naglasio je Mladen Luković čija se porodica bavi turizmom.

Na Goliji nema još uvek velikih hotela i najrazvijeniji je seoski turizam, apartmani i bungalovi pružaju ugodan ali pre sega bezbedan boravak.

Visoka nadmorska visina, zdrava hrana, divlja pririda i smeštaj koji omogućuje svakome potpunu privatnost, obezbeđuje pre svega bezbedan odmor”, tvrdi Miloje Ostojić iz TO Ivanjica i dodaje da su na ovoj planini urađeni brojni infrastrukturni projekti.

 

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije

 

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading