Generator energije ili obična planina? Meštani tvrde da noću viđaju svetlosne kugle

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Misteriozna planina Rtanj godinama privlači pažnju avanturistima i planinarima, što zbog svoje divlje lepote, što zbog čuvenih legendi. Ova čuvena zelena piramida je smeštena na istoku Srbije, u blizini Sokobanje i Bovanskog jezera.

Generator energije ili obična planina? Meštani tvrde da noću viđaju svetlosne kugle
Shutterstock

Rtanj pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) i predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Planina se naglo diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom, pa mnogi veruju da je i Rtanj piramida slična onima u Bosni. Rtanj je u podnožju uglavnom sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Ova planina je "poznata" po tome što svoje planinare muči žeđu. Sva voda otiče kroz krečnjak, a onda, u nižim delovima, izbija u jakim vrelima po ivici planine.

Za ovu fantastičnu planinu se vezuju mnoge legende, počev od toga da se na samom vrhu nalazio dvorac čarobnjaka koji je posedovao velike količine zlata i dragulja, preko energetskog polja, a u narodu je poznato i verovanje da ovu planinu posećuju vanzemaljaci. Meštani lokalnih sela tvrde da noću viđaju i svetlosne kugle na nebu iznad samog vrha,i posebno ističu da celo ovo podneblje zapravo predstavlja centar sveta.

Sama planina ima piramidalan oblik, pa tako predstavlja izazov za mnoge istraživače koji tvrde da se u njenoj unutrašnjosti nalaze tuneli i tajni prolazi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rtanj je takođe velika poslastica za sve planinare i ljubitelje prirode. Za uspon je neophodno od dva do tri sata, uz adekvatnu planinarsku opremu.Osim što obiluje čudesnim biljem, ova planina je poznata i po čuvenom rtanjskom čaju.

Na samom vrhu se nalaze ostaci crkvice, kako je meštani zovu, a ustvari to je spomen obeležje vlasniku rudnika Rtanj. Julius Minh je izvršio samoubistvo i njegova supruga Greta podigla je crkvicu koja je osvećena 1936. godine.

Mnogi meštani navode da je ova lokacija u Srbiji generator energije koje posećuju čudna bića. Tik uz planinu se nalazi Bovansko jezero, koje se prostire od sela Bovan do same Sokobanje. Ovo jezero dugo je čak 8 kilometara, a duboko je 50 metara. Ovo jezero je veštačka akumulacija nastala gradnjom brane 1978. godine, u sistemu regulacije sliva Morave i hidrocentrale "Đerdap".

Osim što ga krasi neverovatna lepota, Bovansko jezero je bogato ribom , a poslednjih godina je redovno stanište i sivim čapljama.

Ako ste pravi zaljubljenik u prirodu, sigurno ćete uživati kako na Rtnju, tako i na Bovanskom jezeru.

(b92)

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

Turizam

19:00

26 maj, 2024

Nalazi se ispod sela Visoka, u delu gornjeg toka Velikog Rzava. U Visočku Banju retko se svraća. Sklonjena je od svih puteva, čista, nedirnuta i malo poznata turistima. Na internetu i u turističkim vodičima, Visočka Banja predstavljena je s malo fotografija i tekstova, a mesto je koje bi svakako trebalo posetiti

Tagovi:

Komentari(0)

Loading