Idealna za uživanje: Ždrelo, srpska banja iznad koje su nekada "leteli zmajevi"

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Nema ko u Srbiji nije čuo za gradić Petrovac na Mlavi, ali malo je onih koji su zaista upućeni u sva prirodna bogatstva ovog kraja. Svega devet kilometara od ovog grada nalazi se raj za dušu, Banja Ždrelo. Svoje ime dobila je zbog specifičnog položaja jer se nalazi na samom ulasku u prekrasnu Gornjačku klisuru.

Idealna za uživanje: Ždrelo, srpska banja iznad koje su nekada "leteli zmajevi"
Alo/ Aleksandar Đorđević

Celo ovo područje okruženo je neverovatnim lepotama. Tu su i gorostasne Homoljske planine koje se protežu između reke Mlave na jugu, Velikog Peka i njegove pritoke na istoku i reke Pek na severu. Ovaj masivni planinski venac ima više vrhova, do kojih vode markirane planinarske staze a neki od njih su: Stubej (940. mnv), Veliki Vukan (825. mnv), Mali Vukan (752. mnv), Pojana Tresnita (880. mnv).

Od ovih vrhova, dva okružuju banju, i to sa dve strane - Mali Vukan i Veliki Vukan.

Banja Ždrelo, koja je svoje mesto pronašla pokraj ovih prekrasnih prirodnih čudesa, udaljena je od Beograda oko 130 kilometara.

Smeštena je na prijatnoj nadmorskoj visini od 160 do 240 metara.

Temeratura vode u banji Ždrelo iznosi između 38°C do čak 40°C. Ova voda je bakteriološki ispravna, te se pije i rashlađena i zbog svog specifičnog sastava pomaže onima koji boluju od bolesti digestivnog trakta.

Ono što posebno izdvaja banju Ždrelo jeste idealan boravak u njoj tokom zimskih meseci. Naime, bazeni koji su napolju pune se ovom lekovitom termalnom vodom tako da imate prilike da uživate u kupanju dok pahulje snega padaju po vama.

Prava idila, zar ne?

Bolesti koje se leče i tretiraju u banji Ždrelo

Tretmani i termalne vode u banji Ždrelo idelani su za brojne zdravstvene tegobe. Ukoliko imate razne oblike reumatizma, kožna oboljenja, postraumatska stanja, ili patite od bolesti digestivnog trakta, obavezno je posetite.

S obzirom na to da je temperatura vode izuzetno visoka, boravak u njoj se ne preporučuje se kardiovaskularnim bolesnicima.

Atrakcije banje Ždrelo

Prelepo uređen i osmišljen bazenski kompleks glavna je atrakcija ove banje. Postoji jedan zavoreni bazen u kojem je temperatura vode 38°C. Kroz providni tunel iz ovog bazena stižete do otvorenog bazenskog komleksa. U jednom od spoljnih bazena voda je oko prijatnijih 34°C, i u njemu se nalaze hidromasažeri i druge sprave namenjene opuštanju. Ovaj kompleks je pogodan kako za porodične posete tako i za uživanje u "samoći".

Idealna za uživanje: Ždrelo, srpska banja iznad koje su nekada Alo/ Aleksandar Đorđević
 

Predanja i legende o Ždrelu

Starosedeoci koji žive pri brdu Veliki Vulkan, tvrde da je baš ovde poslednji put viđen zmaj 1970. godine. Legenda kaže da su oni leteli nad planinama, a odmarali se kod Banje Ždrelo. Starije generacije pričaju da su po šumama viđali svetleće kugle, navodno zmajeva jaja, koje niko nije hteo da dira niti da lomi.
Ždrelo

Priča se da su zmajevi čuvali zemlje seljaka i borili se sa olujama. Pa, ako odlučite da posetite Homoljski kraj, i na putovanju popričate sa meštanima, sigurno ćete čuti razne priče o postojanju zmajeva u ovom mestu.

Prema narodnim verovanjima topla voda, po kojoj je banja Ždrelo i poznata, izvire iz lave ispod mističnog brda Vulkan, koji je nekada bio aktivan, ali se kasnije ugasio.

Ipak, na njegovom dnu i dalje ključa voda.

Očuvanju legende doprinosi fontana u banji, na kojoj je prikazana gluvonema devojka koja poji zmaja.

(b92)

@lepotesrbijee Da li ste znali gde se nalazi rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića? 🏠 #lepotesrbije #vukstefanovickaradzic #trsic #selo #srbija #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - LepoteSrbije
gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading