Najneobičnije mesto u Srbiji: Ovde je vreme davno stalo (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ovo selo je jedinstvena ambijentalna celina koja predstavlja zaštićeno bogatstvo Srbije.

Najneobičnije mesto u Srbiji: Ovde je vreme davno stalo (VIDEO)
Shutterstock

Da li ste posetili neko mesto koje je u potpunosti izgrađeno od kamena i od materijala koji se može naći u blizini? Ako niste, selo na obroncima Stare planine je pravo mesto za vas!

Selo Gostuša privuklo je pažnju domaćih ali i stranih turista, takođe, veliki značaj ovom mestu pridali su i strani stručanjici koji su zadivljeni kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala.

Pored toga što predstavljaju pravi kuriozitet za arhitekte širom sveta, ova domaćinstva su posebna i po tome što su očuvala autentičan izgled.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na ovom mestu nekada je živelo 1.500 stanovnika, danas je taj broj znatno manji, i smatra se da ovde trenutno živa stotinak meštana.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

Veliki potencijal kamenog sela ogleda se i u okruženosti i blizini mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava ovog dela Srbije. To je pre svega prelepa Stara planina, a u blizini je i Pirot sa raznovrsnim materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem. Ovde treba dodati i gastronomske specijalitete ovog kraja, kao što je naravno pirotski kačkavalj, navodi portal "Serbia.com".

Iz Beograda do Gostuše možete doći na sledeći način:

 

 

 

 

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading