Polja narcisa i divlji konji: Da, ova planina se nalazi u Srbiji

11:00

Turizam 0

Stolovi su planina u Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik.

Polja narcisa i divlji konji: Da, ova planina se nalazi u Srbiji
RINA

Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure. Bez obzira što je okružuju brojne rek, na ovoj planini nema baš puno pošumljenih delova, osim pojedinih delova prekrivenih hrastovom i bukovom šumom. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u Srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar.

Poslednjih godina, kako se ekološka svest razvija, radi se na organizovanom pošumljavanju.

Ono što je najveća atrakcija i što najviše privlači ljubitelje prirode jesu krda divljih konja koja slobodno šetaju planinom. Gotovo je nemoguće da odete, a da ne sretnete bar jednu od ovih divnih životinja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Već više od 30 godina ovde živi krdo divljih konja. Prvo su ih pitome dovodili vlasnici koji su živeli u podnožju planine, kako bi tokom leta imali manje posla oko njih.

Oni su se slobodno kretali i imali dovoljno hrane. Kako je vreme prolazilo, konje su ostavljali na duži period. Životinje su se polako osamostalile i postale poludivlje. Čovek im više nije bio potreban da bi preživele. Iz godine u godinu, njihov broj se povećava.

Kada nestane sneg sa obronaka, ona ponovo zabele ali od nebrojenih divljih narcisa. Ovaj cvet je takođe jedan od simbola Stolova. Cvetaju krajem maja kada je i najleše vreme za posetu ove planine.

Na Stolovima ima izvora i vode, ali se ipak smatra suvom planinom jer tokom sušnih leta uglavnom i vodeni tokovi nestanu.

Srpski Holivud

BRAVO SRBINE Srpski Holivud zasijao novim sjajem a dobio i šajkaču (FOTO)

Turizam

17:00

21 jun, 2024

Gornji Milanovac – Na planini Rudnik u selu Mutanj, jedna prelepa livada postala je prava turistička atrakcija i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka. Ivan Jakovljević poznatiji kao Ivo Car napravio je Srpski Holivud i to tako što je podigao kredit i postavio čuvena slova koja se mogu videti i na brdu iznad Los Anđelesa. Ipak, nakon 17 godina došlo je vreme za malu popravku dobro poznatih slova.

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading