OVDE JE PROVOD BOLJI NEGO NA MORU: U okolini Nove Varoši nalazi se jezero fascinantne lepote!

12:00

Turizam 0

Od lepote zastaje dah

OVDE JE PROVOD BOLJI NEGO NA MORU: U okolini Nove Varoši nalazi se jezero fascinantne lepote!
Shutterstock

Na zapadu Srbije, na sredini magistralnog puta Beograd-Bar nalazi se opština Nova Varoš.

Nastanak grada Nova Varoš vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina, koji je putujući iz Bosne za Carigrad, u 16. veku, ostao oduševljen lepotama ovog predela. On je naredio da se na tom šumovitom predelu, na mestu današnje Nove Varoši, podigne kasaba, koja je, kako piše čuveni putopisac Evlija Čelebija, izgorela do temelja. Stanovnici su onda izgradili novu kasabu kojoj su dali ime Jeni Kasaba što znači Nova Varoš.

Nova Varoš smeštena je između planina Zlatar, Javor, Čemernice i Murtenice, a osim šumama, bogata je i rekama i akumulacionim jezerima. U ovoj opštini ima ih čak pet, a ono koje se izdvaja posebnom lepotom je Zlatarsko jezero.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku, udaljeno 10-15km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25km², a dugačko je od 15km do 23km.

OVDE JE PROVOD BOLJI NEGO NA MORU: U okolini Nove Varoši nalazi se jezero fascinantne lepote! Shutterstock/Zlatarsko jezero
 

Nastalo je 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45m.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Jezero karakteriše kristalno bistra voda zbog koje je omiljeno mnogim turistima. Na obali se nalaze tereni za odbojku i razne sportske aktivnosti.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading