Roze jezero u Srbiji čija slana voda leči telo i dušu

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Na samo 30 kilometara od Subotice, kroz prostrana polja suncokreta, nalazi se kompleks Termalne banje u Pačiru za koju mnogi posetioci kažu da leči "telo i dušu".

Roze jezero u Srbiji čija slana voda leči telo i dušu
Printscreen

Već sam kompleks okružuje neverovatna priroda. Sa jedne strane je ulica bogata gustim drvoredom, a sa druge strane mali kanal koji preseca put vodeći u šumu.

Jedini zvuci koji se mogu čuti su pesma ptica i šum drveća čije grane njiše vetar.

Kroz pažljivo uređen kamenjar zelenilom i lavandom, jedva da se nazire ružičasta voda, ali je i to dovoljno da u potpunosti okupira pažnju posmatrača i povede ga direktno ka jezeru, kao da osim njega više ništa ne postoji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako isprva deluje malo, kada mu se približite ili odlučite da ga preplivate, uverićete se da je jezero prostrano i da vas pogled vara. Ali vas  po pitanju boje svakako ne vara.

Upravo je boja vode ono što ovo jezero čini posebnim, jer je u letnjim mesecima ružičasto. Na julskom suncu odsjaj je toliko jak da odaje utisak polja ciklame, dok u „hladu“ napravljenom od oblaka, poprima nešto tamniju nijansu ljubičaste.

Jezero je okruženo lepo uređenom plažom sa sitnim kamenjem na kojoj su raspoređene ležaljke sa suncobranima.

Malo dalje su stolovi i stolice pod nadstrešnicom, a iza njih i velika zelena površina za one koji preferiraju sunčanje na travi, što omogućava kompleksu da odjednom ugosti približno 1.000 posetilaca.

Posetioci kažu da je na jezeru „specifična atmosfera“ i  da „miris koji voda pruža, odnosno isparenja koja ovo jezero ima zaista deluju blagotvorno na kosti, mišiće, zglobove i urinogenitalni trakt“.

Kako kažu voda koja ispunjava jezero izvire na oko 1.400 metara ispod zemljine površine, a da na samom izvorištu dostiže temperaturu od 72 stepena Celzijusa. Kako se približava površini, postepeno se hladi, pa je u samom jezeru temperatura vode oko 30 stepeni Celzijusa.

Već u prvom dodiru sa vodom, čemu ne možete da odolite, osećate njenu toplinu, kao i miris za koji se može reći da je u prvi mah neprijatan, ali vam se čulo mirisa toliko brzo prilagodi da posle kraćeg vremena više nije toliko intenzivan.

„Sama atrakcija što je voda roze boje, meni lično ne znači puno. Znači da postoji nekakav hemijski proces minerala iz vode u kontaktu sa suncem, ali sama boja mi ne znači mnogo. U pitanju je termalna vodai slana je kao morska“, ističe sagovornica Danasa.

I zaista, specifičnost ove banje su njena slana voda i visok sadržaj minerala.

U brošuri je navedeno je da voda sadrži visoku koncentraciju natrijum-hlorida, tako da nije samo topla, već i veoma slana i lekovita, što je čini pogodnom za lečenje raznih oboljenja, poput stanja posle povreda, kožnih bolesti, reumatskih oboljenja, uroloških i ginekoloških zapaljenja, a takođe ublažava visok krvni pritisak i stresna stanja.

Pored ovog jezera, postoje dva zatvorena bazena koja su takođe termalna, u jednom je voda topla, a u drugum manje topla.

Leto na ovom jezeru ume da provede i po nekoliko hiljada ljudi, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji dolaze iz svih krajeva naše zemlje da vide čuvenu ružičastu vodu i okuse čari Pačirske banje.

„Nisam sigurna da li je to samo zbog vode ili naših opšte poznatih prilika u društvu. More nam je postalo možda dalje nego što je bilo ranije. Ne mislim čak ni da je luksuz, odnosno mislim da su cene slične što se tiče smeštaja, možda je hrana ovde malo jeftinija, nego je manje izazovno, ima manje provoda,  i zbog toga mislim da su to razlozi zbog čega su ljudi više počeli da dolaze ovde. Uostalom, pobornik sam toga da treba našu prelepu zemlju da upoznamo i da se malo više pozabavimo našim prirodnim lepotama i mogućnostima koje imamo“, poručuje sagovornica Danasa.

Na 2h od Beograda, Pačir banja:

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading