Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Beograd, glavni grad Srbije, poznat je po svojoj raskošnoj istoriji i kulturi, kao i po svom živahnom noćnom životu. Grad nudi mnogo toga za videti i doživeti, od istorijskih znamenitosti do savremenih atrakcija.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO)
Shutterstock

Međutim, ukoliko imate samo 2 dana da istražujete ovaj grad, važno je dobro isplanirati vreme i odlučiti se za najvažnije znamenitosti koje treba obići.

U ovom članku, predstavićemo vam neke od najznačajnijih atrakcija u Beogradu koje vredi posetiti tokom boravka u gradu od dva dana. Uključićemo neke od najpopularnijih turističkih destinacija kao što su Kalemegdanska tvrđava, Knez Mihailova ulica, Saborna crkva i Hram Svetog Save, ali i manje poznate, ali podjednako vredne, kao što su Ada Ciganlija, Gardoš kula u Zemunu, Muzej Jugoslovenske istorije i mnoge druge.

Bilo da ste prvi put u Beogradu ili želite da ponovite posetu ovom gradu, ovaj članak će vam pomoći da isplanirate savršen boravak u gradu. Dakle, spremite se za avanturu u jednom od najzanimljivijih gradova u Evropi, i uživajte u njegovim čarima za samo 48 sati!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Beograd je predivan grad sa bogatom istorijom i kulturom, i 2 dana može biti prilično kratko za obilazak svih znamenitosti koje ovaj grad ima da ponudi. Međutim, evo nekoliko predloga šta možete obići u tom vremenskom periodu:

Dan 1

Posetite Kalemegdansku tvrđavu i uživajte u pogledu na reku Dunav i Savu

Kalemegdanska tvrđava je istorijski spomenik i jedna od najvećih znamenitosti u Beogradu. Smeštena je na vrhu brda iznad ušća Save i Dunava, sa predivnim pogledom na grad i reke. Ovaj kompleks tvrđava, bastiona, zidina i kula datira još iz rimskog doba, a tokom istorije je bio višestruko osvajan i obnavljan. Danas, Kalemegdan predstavlja najvažniji kulturni, istorijski i turistički centar Beograda.

Savet: Ukoliko obilazite tvrđavu po prvi put, ne propustite da posetite neke od najvažnijih znamenitosti u kompleksu, kao što su Sahat-kula, Despotova kapija, Crkva Ružica, Muzej grada Beograda i Beogradska tvrđava. Preporučujemo vam da obilazak započnete ujutro, kako biste izbegli gužve i visoke temperature tokom leta.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock
 

Prošetajte Knez Mihailovom ulicom, glavnom pešačkom zonom u Beogradu, i uživajte u kupovini i restoranima

Knez Mihailova ulica je glavna pešačka zona u centru Beograda, prepuna istorijskih zgrada, kafića, restorana i prodavnica. Ova ulica se prostire od Kalemegdanske tvrđave do Trga Republike, i predstavlja jedno od najpopularnijih mesta u gradu.

Savet: Ukoliko se prvi put nalazite u Beogradu, Knez Mihailova ulica je savršeno mesto za početak vašeg obilaska grada. Šetajući ovom ulicom, imaćete priliku da vidite neke od najlepših zgrada u gradu, poput Narodnog pozorišta, Narodne banke Srbije i Saborne crkve. Takođe, ova ulica je idealna za kupovinu suvenira, kao i za uživanje u lokalnoj kuhinji.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock
 

Posetite Sabornu crkvu i Hram Svetog Save, dve najveće pravoslavne crkve u gradu

Saborna crkva, ili Hram Svetog Arhangela Mihaila, je najveća pravoslavna crkva u Beogradu, i jedna od najznačajnijih religijskih znamenitosti u gradu. Ova crkva je sagrađena u 19. veku, u neobizantijskom stilu, i predstavlja jedan od najlepših i najimpresivnijih verskih objekata u Srbiji.

Savet: Ukoliko se prvi put nalazite u Sabornoj crkvi, preporučujemo vam da obilazak započnete od unutrašnjosti crkve. Unutrašnjost je ukrašena predivnim mozaicima i ikonama,a u crkvi se nalazi i grobnica srpskih kraljeva i patrijarha. Takođe, možete posetiti i muzej crkve, gde se nalaze brojne vredne ikone i artefakti iz srpske istorije. Pre obilaska crkve, budite sigurni da se pridržavate pravila oblačenja koja su propisana za verske objekte – žene bi trebalo da pokriju glavu maramom, a muškarci bi trebalo da nose duge pantalone i majicu sa rukavima.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock
 

Hram Svetog Save je najveća pravoslavna crkva na Balkanu, a nalazi se u blizini centra Beograda. Izgrađena je u neobizantijskom stilu i posvećena je Svetom Savi, srpskom svecu i zaštitniku škola i učenika. Hram je impresivne veličine, sa velikom kupolom visokom preko 70 metara.

Savet: Ako vas zanima arhitektura i istorija pravoslavne crkve, posetite Hram Svetog Save. Unutrašnjost hrama je prelepa i bogato ukrašena freskama, a možete pogledati i veliku mozaiku Svetog Save u kupoli. Takođe, obavezno obiđite i kriptu ispod hrama, gde se nalazi crkva posvećena Svetom Petru i Pavlu.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock
 

Obiđite Skadarliju, boemsku četvrt poznatu po restoranima i kafanama

Skadarlija je popularna boemska četvrt u Beogradu, sa uskim kaldrmama, kamenim ulicama i prelepim restoranima i kafićima. Ova četvrt datira iz 19. veka, i predstavlja jedno od najromantičnijih mesta u Beogradu.

Savet: Ukoliko želite da doživite pravi duh Beograda, obavezno posetite Skadarliju. Ova četvrt je prepuna zanimljivih prodavnica, restorana i kafića, a preporučujemo vam da probate neka od tradicionalnih jela srpske kuhinje. Takođe, u Skadarliji se održavaju brojne kulturne manifestacije tokom cele godine, pa proverite da li ima nekih događaja dok ste u gradu.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock
 

Veče provedite u nekom od klubova ili splavova na reci

Dan 2

Posetite Muzej Jugoslovenske istorije i Kuću cveća, posvećenu Josipu Brozu Titu, bivšem predsedniku Jugoslavije

Muzej Jugoslavije je posvećen istoriji Jugoslavije, a nalazi se u zgradi koju je dizajnirao poznati jugoslovenski arhitekta Ivan Antić. U muzeju se nalaze brojni artefakti iz perioda Jugoslavije, kao što su automobili, avioni, uniforme, fotografije i drugi predmeti.

Savet: Ako ste zainteresovani za istoriju Jugoslavije i želite da saznate više o tom periodu, Muzej Jugoslavije je savršeno mesto za vas. Muzej poseduje veliku kolekciju predmeta koji su vezani za ovaj period, a možete pogledati i Titov grob, koji se nalazi u okviru kompleksa muzeja. Takođe, u sklopu muzeja se nalazi i Biblioteka Jugoslavije, koja poseduje više od 170.000 knjiga na srpskom, hrvatskom i slovenačkom jeziku.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Privatna arhiva
 

Obiđite Zemun, prelepu varošicu na obali Dunava, i posetite Gardoš kulu

Gardoš kula, poznata i kao Zemunski toranj, je kula koja se nalazi u starom delu Zemuna, sa koje se pruža neverovatan pogled na Dunav i okolne delove Beograda. Kula je izgrađena 1896. godine u neogotičkom stilu i služila je kao opservatorija. Danas je turistička atrakcija i muzej sa izložbama koje prikazuju istoriju Zemuna.

Savet: Ako želite da uživate u prelepom pogledu na Dunav i Beograd, obavezno posetite Gardoš kulu. Kula se može popeti uz stepenice, a na vrhu se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža neverovatan pogled na okolinu. Takođe, u muzeju se možete upoznati sa istorijom Zemuna i pogledati različite artefakte i dokumente vezane za ovaj grad.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock/Kula Gardoš
 

Prošetajte Ada Ciganlijom, popularnom beogradskom parku sa veštačkim jezerom i brojnim sportskim aktivnostima

Ada Ciganlija je popularni beogradski rekreacioni centar, smešten na obali reke Save. Ovaj prelep park nudi mnoštvo aktivnosti, kao što su plivanje, vožnja kanua, jedrenje na dasci, rolerblading i još mnogo toga.

Savet: Ukoliko želite da se opustite i uživate u prirodi, Ada Ciganlija je savršeno mesto za vas. Možete iznajmiti bicikl, rolerblades ili skutere, i provesti dan vozeći se oko jezera. Takođe, u parku se nalaze brojni restorani i kafići, pa se preporučuje da se opustite uz neko osvežavajuće piće nakon aktivnosti. Budite sigurni da ponesete kupaći kostim, jer Ada Ciganlija ima i plažu sa pogledom na reku Sava.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock
 

Obiđite Stari grad i posetite Knez Mihailovu ulicu još jednom, ali ovaj put u večernjim satima kako biste uživali u noćnom životu

Ovo su samo neki od predloga, ali postoji mnogo više znamenitosti koje Beograd nudi, kao što su Narodni muzej, Beogradska tvrđava, Crkva Svetog Marka, Ada Huja, i mnogi drugi. U zavisnosti od vaših interesovanja, možete prilagoditi svoj itinerar kako biste videli ono što vas najviše interesuje.

Beograd je grad sa bogatom istorijom i kulturom, koji nudi mnoštvo atrakcija i znamenitosti koje treba videti tokom boravka u gradu. Iako su dva dana možda prekratka da biste sve videli, ovaj članak je ponudio opis koji će vam pomoći da najbolje iskoristite vreme koje imate.

Od posete Kalemegdanskoj tvrđavi, šetnje Knez Mihailovom ulicom, do uživanja u noćnom životu i posetama manje poznatih ali podjednako zanimljivih mesta, ovaj članak obuhvatio je širok spektar mogućnosti koje Beograd nudi.

Stoga, ukoliko planirate posetu Beogradu, preporučujemo da se pridržavate liste iz ovog članka, i da se pripremite za jedno nezaboravno iskustvo u prestonici Srbije. Beograd je grad koji će vas očarati svojom lepotom, šarmom i raznovrsnom ponudom, i garantujemo vam da ćete poželeti da se vratite ponovo i ponovo.

Šta obići u Beogradu za 2 dana? Mnoštvo istorijskih znamenitosti i savremenih atrakcija (FOTO) Shutterstock
 

Nekoliko saveta za putnike koji prvi put dolaze u Beograd:

Pripremite se za promet: Beograd je veliki grad i gužva u saobraćaju može biti dosta intenzivna. Savetujemo vam da se unapred informišete o gradskom prevozu i da budete spremni za duže vožnje automobilom.

Probajte lokalnu hranu: Beograd je poznat po ukusnoj hrani, posebno po ćevapima, pljeskavicama, kajmakom i rakiji. Savetujemo vam da isprobate ove specijalitete u lokalnim restoranima i uživate u autentičnom ukusu Srbije.

Razgledajte grad pešice: Beograd je grad koji ima mnogo znamenitosti i atrakcija, a mnoge od njih se nalaze u centru grada. Savetujemo vam da razgledate grad pešice, jer ćete tako imati priliku da bolje upoznate grad i osetite atmosferu.

Istražite Beogradsku tvrđavu: Beogradska tvrđava je jedna od glavnih atrakcija grada i pruža neverovatan pogled na Dunav i okolinu. Savetujemo vam da se popnete na tvrđavu i razgledate njen unutrašnji deo, gde se nalaze mnoge istorijske znamenitosti.

Posetite muzeje i galerije: Beograd ima bogatu kulturnu scenu, sa mnogim muzejima i galerijama koje vredi posetiti. Savetujemo vam da posetite Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Etnografski muzej, kako biste bolje upoznali srpsku kulturu i istoriju.

Uživajte u noćnom životu: Beograd je poznat po svom živahnom noćnom životu, sa mnogo klubova, kafića i barova koji rade do kasno u noć. Savetujemo vam da istražite beogradske klubove i barove, jer ćete tako imati priliku da upoznate lokalno stanovništvo i doživite jedinstvenu noćnu atmosferu grada.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading