MAGIJA ISTOČNE SRBIJE Znate li šta je Valja prerast- najveći prirodni most u našoj zemlji?

16:00

Turizam 0

Pogled na ovaj most oduzima dah

MAGIJA ISTOČNE SRBIJE Znate li šta je Valja prerast- najveći prirodni most u našoj zemlji?
Lepote Srbije/K.R.

Jednolučni most bez stubova i podupirača projektovan savršenije od bilo kojeg arhitekte, Valja Prerast podseća na portal koji vodi u drugu dimenziju.

On predstavlja najveći prirodni most u Srbiji, a svojom jedinstvenošću se ističe time što nije nastao urušavanjem pećine, već ga je strpljivo vekovima “gradila” istoimena reka koja protiče ispod njega.

Valja Prerast se mirno skrasio podno Rudne Glave i tu našao utočište svojoj lepoti. Nalazi se na nekih 10km od Majdanpeka, koji predstavlja prvo veće mesto u blizini. Oblast oko Majdanpeka je dom jednih od najstarijih rudarskih kopova u Evropi. Ali se sa sigurnošću zna da je tu najstariji rudnik bakra u svetu! Uz to, prirodnih lepota u okolini je nebrojeno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Živopisna staza u dužini od 1.3 km vodiće vas do prirodnog mosta kroz slikoviti prirodni predeo ograđen visokim stenama i kamenjem između kojih protiče mirna rečica. Reka je plitka na pojedinim delovima svog toka, isto tako i na ovom potezu, prepuna je kamenja pogodnog za prelazak na drugu stranu, a da pri tom ne skvasite noge.

Na koncu, stižete do Valja Prerasti, impozantog primera prirodnog građevinarstva. Svojom visinom od 44.8m i širinom u dnu od 9.7m, dominira okolinom u svojoj lepoti, pogotovo kada u popodnevnim časovima ispod njega ugledate Sunce. Doživećete predivnu avanturu, jer će vas magija istočne Srbije u potpunosti očarati. Tajnoviti pećinski izvori, pojate razbacane po proplancima, predivni vidikovci sa masiva Deli Jovana, Krša i Stola…

Saveti za putovanje:

  • Ostanite do kasnog popodneva, pogotovo ako uživate u fotografiji, i uhvatite zrake sunca koje prolaze ispod luka.
  • Obavezno ponesite rezervni šorc/pantalone i patike. Veoma je moguće da će te se malo pokvasiti, pogotovo ako poraste nivo vode.

Kako stići do Valja Prerast:

Možete se direktno uputiti ka ovoj atrakciji kolima. Put do atrakcije, ako polazite iz Beograda, ide preko autoputa 33, i izgleda ovako. Stiže se za oko 3h vožnje.

Ako vam autobus predstavlja bolji način putovanja, onda imate svakodnevne buseve iz glavnog grada ka Rudne Glave ili Majdanpeka.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading