U Srbiji pronađeni "živi fosili" stariji od dinosaurusa: Nastanjuju bare i močvare Zasavice, neverovatno otkriće biologa (FOTO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Idelano stanište za retke riblje i ostale vodene vrste

U Srbiji pronađeni "živi fosili" stariji od dinosaurusa: Nastanjuju bare i močvare Zasavice, neverovatno otkriće biologa (FOTO)
Foto: J. K.

Specijalni rezervat prirode Zasavica nadaleko je poznat kao mesto u kom žive specifične biljene i životinjske vrste. U prilog tome ide i ovogodišnje otkriće biologa koji su na ovdašnjem području pronašli primitivne rakove, koji pripadaju grupi živih fosila koji potiče izgornjeg kambrijuma pre oko 500 miliona godina.

„Specifičnost ovih vrsta jeste što za najviše pet dana ona se pojavi, pari se, zatim se razmnoži položi jaja i ugine. Jaja koja ženka izbaci mogu da borave preko pedeset godina u vodi i pesku i da čekaju povoljan trenutak da se ponovo pojave, i zbog toga imamo jako malo podataka o ovim vrstama, jer je njihov životni vek jako kratak. Ali zbog toga ih možemo nazvati i živim fosilima", rekao je za RINU, Mihailo Marković, biolog Specijalnog rezervata  Zasavica.

Ovim pronalaskom biologa Specijalnog rezervata "Zasavica", kompletirana  je priča o "živim fosilima" na ovom prostoru. Primitivni rakovi nađeni su u lokvi na šumskom putu u mulju i to je njihovo prirodno stanište.

„Smatra se da su njihovi preci živeli oko dve stotine miliona godina pre nego što su je pojavile prve ribe i dinosaursi. Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i retke grupe rakova. Nalaz ovog račića na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat“, rekao je Marković.

Specijalni rezervat prirode Zasavica stavljen je pod zaštitu države  1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja. Kroz ovaj rezervat teče reka Zasavica , potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom i zato je ona idelano stanište za retke riblje i ostale vodene vrste.

Kako do Zasavice. pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

zlatibor

Koje su najjeftinije destinacije u Srbiji? ANKETA

Turizam

11:00

8 decembar, 2023

Pitali smo veštačku inteligenciju da li odmor u Srbiji mora da bude skup? Ukoliko se spremate za prolećno putovanje, ili prosto želite da obiđete neko mesto za vikend, evo predloga gde odmoriti u Srbiji za malo novca.

Komentari(0)

Loading