DEDA VIDE SA MOKRE GORE POKAZUJE OMLADINI STARE SRPSKE OBIČAJE Sneg veje, deda se ljulja i sve to snima sa svojim selfi-štapom

18:00

Turizam 0

Koristi svoj uticaj na najbolji način

DEDA VIDE SA MOKRE GORE POKAZUJE OMLADINI STARE SRPSKE OBIČAJE Sneg veje, deda se ljulja i sve to snima sa svojim selfi-štapom
Rina

Počeo je Vaskršnji post, najstrožiji među svim postovima, a prethodila mu je Bela nedelja za koju su vezani mnogi stari običaji. Deda Vide sa Mokre Gore, poznat kao i najstariji influenser u Srbiji odlučio je da sa omladnom podeli deo tradicije.

- Omladina danas malo zna o nekim starim običajima, a ja se uvek potrudim da ih upoznam kako se to radilo nekad. Šta se valja, što bi se reklo, a šta ne. Jedan od običaja pred veliki post jeste da se valja ljuljati, to se zove pokladno ljuljanje. Ljuljaške bi se pravile na nekom rodnom drvetu. Mogle su biti obične ljuljaške, ili improvizovane kao ova moja. Veruje se da to donosi napredak i plodnost u nastupajućem periodu, kaže za RINU deda Vidomir.

Influenser sa Mokre Gore ima 73 godine i jedan je od najpopularnijih ljudi na fejsbuku iz zapadnog dela Srbije. Njegovi video snimci imaju na hiljade pregleda i on je najbolji dokaz da je za popularnost na društvenim mrežema dovoljno samo da budete prirodni, jer to najbolje prolazi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

DEDA VIDE SA MOKRE GORE POKAZUJE OMLADINI STARE SRPSKE OBIČAJE Sneg veje, deda se ljulja i sve to snima sa svojim selfi-štapom Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Dugo sam radio sa ljudima kao trgovac. Kad sam otišao u penziju kupio sam ovce i koze, hteo malo da se odmorim od ljudi. Ali, unuk mi jednog dana donese mobilni telefon i kaže uvek si deda bio moderan, moraš i sad. Oni meni dadoše i pokazaše, a napravili su mi i fejsbuk. Ja četiri dana ništa nisam jeo, ni spavao, sve sam pokušavao da naučim kako funkcioniše, imao sam onu ikonicu "zatvori sve", pa me je to nekoliko puta spasilo. Žena već zvala decu i rekla da samo buljim u telefon. Nakon četiri dana pogodim ja onu priču da okačim na fejbuk i tako je sve počelo, kaže uz širok osmeh ovaj influenser.

Vidomir ništa nije prepustio slučaju, pa je tako napravio i selfi-štap za koji se može reći da je jedinstven ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Na jedno drvo stavio je parče lima u koji ubaci telefon, klikne na odbrojavanje, namesti se i - snima. Tako je nastao i ovaj snimak ljuljanja na Bele poklade.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading