Misterija "srebrnog" Kopaonika: Crkva koja je nestala preko noći

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

U postojanje crkve na Nebeskim stolicama malo ko je verovao. U postojanje ranohrišćanske bazilike još i manje.

Misterija "srebrnog" Kopaonika: Crkva koja je nestala preko noći
Shutterstock/Kopaonik

Sa vidikovca Nebeske stolice, koji meštani zovu i Crkvine, vidi se skoro ceo Kopaonik, kao i okolne planine Golija, Šara, Prokletije… Ovo mesto s razlogom posete mnogi koji dođu na Kopaonik jer se odatle pruža pogled takav da vam se čini da su vam i Crna Gora i Rtanj i Stara planina nadohvat ruke. Pritom, taj lokalitet prati i legenda o crkvi koja je jedne noći jednostavno nestala.

Na Kopaoniku, odmah ispod Pančićevog vrha, na nadmorskoj visini od 1.800 metara nalaze se Nebeske stolice. Na ovom lokalitetu, kome je ime dao vojvoda Živojin Mišić, nalaze se ostaci crkve Svetog Prokopija.

Crkvište je posvećeno ovom svecu – zaštitniku rudara jer je ova planina, u antičkim i srednjovekovnim izvorima nazvana Srebrna, bila poznata još tada po rudnom potencijalu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, pouzdano se zna da je još u vreme rimskog carstva ruda kopana u Kopaoničkim krajevima.

,,U postojanje crkve na Nebeskim stolicama malo ko je verovao. U postojanje ranohrišćanske bazilike još i manje. A onda jednog dana dok su olujni naleti šibali Kopaonik, u ruševinama starog hrama ispod sloja zemlje, pod metlicom i špahtlom pojavile su se kockice mozaika iz V/VI veka“, rekla je jednom prilikom Gordana Gavrić, rukovodilac arheoloških istraživanja lokaliteta Nebeske stolice na Kopaoniku.

Prema legendi, crkva je davno, u toku jedne noći nestala, kao da je odletela, a na njenom mestu ostali su samo temelji. Talpe od zidova leteće crkve padale su po celoj Toplici i na tim mestima gde su talpe pale nastajale su nove crkve, prenosi LoveKopaonik.

Međutim, kako su arheolozi sprovodili iskopavanja na lokalitetu Nebeske stolice, pojavile su se zidine koje su ukazivale na to da je tu bio mnogo veći objekat.

Arheološko nalazište Nebeske stolice Kopaonik duguje narodima koji su živeli na ovom prostoru još od III do VI veka, kada se mali kasnoantički stambeni kompleks razvio u važno hrišćansko središte.

Naučnici još uvek ispituju tip građevine koji je na tom mestu bio podignut. Jedna od pretpostavki govori o mogućnosti postojanja vojnog utvrđenja na vrhu planine, u okviru čijih zidina se nalazio i verski hram. Tome u prilog ide i to što je hram posvećen Svetom Prokopiju, koji je i sam bio vojnik sa visokim činovima u rimskoj vojsci.

Takođe, na lokalitetu Nebeske stolice je pronađen novac iz doba rimskog imperatora Konstantina Velikog, u čije vreme je hrišćanstvo već bilo masovno prihvatano u carstvu. Pronađen je i podni mozaik iz rimskog perioda, koji je moguće videti u muzeju u Kraljevu, piše Kopaonik.Travel.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading