RUKA ČUDOM SPASENA OD SPALJIVANJA NA VRAČARU Jedna od najvećih srpskih svetinja čuva svetački kult Svetog Save

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

U manastiru Mileševa dešavala su se mnoga čuda.

RUKA ČUDOM SPASENA OD SPALJIVANJA NA VRAČARU Jedna od najvećih srpskih svetinja čuva svetački kult Svetog Save
FOTO:RINA

U kanjonu reke Mileševke smestila se i vekovima odoleva jedna od najvećih srpkih svetinja. Manastir Mileševa izgrađen u 13. veku jedna je od najlepših srednjovekovnih bogomolja u našoj zemlji, veoma značajna za čitav srpski rod.Na okupu drži tri naroda, a o isceliteljskim čudima koja su se u njemu desila pričali su i narodi drugih vera.

„Manastir je gradio kralj Vladislav po savetu svog strica Svetog Save od 1219. do 1235. godine kada je preneo i njegovo telo iz Bugarske 1237, tada je urađena priprata, oslikavan je u dva navrata u 13. i 16. veku. Ono što je najvažnije kažu da je odavde Sveti Sava otišao u Svetu Goru, tako da je on očigledno izabrao dobro mesto, pa to i narod oseti i ovde dolazi”, rekla je mati Praskeva.

Ono po čemu je ovaj manastir specifičan jeste što se u njemu čuva ruka Svetog Save koja je čudom spasena iz paljivanja na Vračaru, ali i njegov štap za koji se veruje da ima isceliteljske moći. Milešava je i dom za fresku koaj se smtara radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Beli anđeo je freska pronađena 1863. godine rušenjem srednjeg zida, bio je skoro 300 i nešto godina prekriven slojem iz 16. veka. Beli anđeo koji sedi na grobu Gospodnjem obaveštava žene mironosice da je Gospod vaskrsao”, rekla je mati Praskeva.

RUKA ČUDOM SPASENA OD SPALJIVANJA NA VRAČARU Jedna od najvećih srpskih svetinja čuva svetački kult Svetog Save Printscreen
 

Iako je od podizanja pa sve do danas nekoliko puta bio na meti raznih sila, uz Božiju pomoć i pomoć dobrih ljudi i dan danas je svetinja kojoj vernici prilaze sa najvećim poštovanjem.

„Hram je posvećen Vaznesenju Gospodnjem, Gospod brine o svojoj svetinji, a narod je taj koji kad se prizove onda i pomogne , narod je obnavljao manastir kroz vekove, a najvažnije je i monaštvo koje je kroz svoj trud dosta doprinelo, nekada su za pomoć išli i Ruskom caru kada je to bilo potrebno i na taj način skupljali su dosta priloga, ono što je bilo porušeno vraćali su u stanje koje je moglo da posluži”, kazala je mati Praskeva.

Iako se mnogo toga promenilo od 13. veka do sada promenilo, ono što je sigurno jeste da su verski objekti kao manastir Mileševa održali srpski narod.

Kako doći od Beograda do manastira Mileševa, pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading