SRPSKO BLAGO SAKRIVENO OD JAVNOSTI: Ovde voće cveta u decembru, sneg pada u avgustu, a voda se pije iz reke! (FOTO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Bjeluša je najveće, najviše i najudaljenije selo u opštini Arilje na granici sa opštinom Ivanjica.

SRPSKO BLAGO SAKRIVENO OD JAVNOSTI: Ovde voće cveta u decembru, sneg pada u avgustu, a voda se pije iz reke! (FOTO)
Foto: Rina

Ovde godišnja doba imaju sasvim drugačiji smisao i priroda za njih ne mari. Naime, zabeleženo je da je sneg padao u svim mesecima u toku godine, osim u julu.

Takođe, dok su u zimskim mesecima okolni gradovi u nižim predelima bili u magli i hladnoći ovde je često dolazilo do takozvane temperaturne inverzije, odnosno stabilnih sunčanih perioda kada temperatura raste sa nadmorskom visinom.

Zbog ovog meteorološkog fenomena viši predeli izledaju kao sunčana ostrva u magli, a bilo je slučajeva cvetanja voća u decembru mesecu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Reka Mali Rzav koja izvire i protiče kroz Bjelušu ima “titulu” najčistije reke Evrope i voda se može potpuno slobodno piti iz samog korita reke. Zbog jakih vetrova koji ovde duvaju krovovi kuća su se pokrivali teškim kamenim pločama – piše glaszapadnesrbije.rs.

SRPSKO BLAGO SAKRIVENO OD JAVNOSTI: Ovde voće cveta u decembru, sneg pada u avgustu, a voda se pije iz reke! (FOTO) Foto: Rina
 

Najviši vrh Arilja nalazi se u Bjeluši na planini Kukutnica i visok je 1382 metara.

Na ovoj planini se u Prvom srpskom ustanku 1809. godine odigrala bitka, a narodnu pesmu o ovom događaju zapisao je Vuk Karadžić.

– Kukutnicu magla pritisnula do Katića junačkog gnijezda, pa ne znaju niti vide Turci otkud Srbi biju iz pušaka, otkud li drugi sa kamenjem – stoji u ovoj narodnoj pesmi. Ova bitka je jedinstvena i po tome što su u njoj učestvovale žene, a vojsku je predvodio Miloš Obrenović.

Upravo na ovom mestu Miloš Obrenović je ranio Sulejman-pašu Skopljaka u ruku. Na kasnijim pregovorima u Beogradu on mu je to zamerao rečima: “Ujelo me pašče za ruku”. “Pašče ujelo, pašče će i da pozlati”, diplomatski je odgovorio Miloš.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading