OVDE JE KRUNISANO SEDAM KRALJEVA Zovu ga srcem Šumadije, ali ovaj grad ime duguje kraljevima iz svoje slavne istorije

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Zovu ga i "kraljevskim gradom"

OVDE JE KRUNISANO SEDAM KRALJEVA Zovu ga srcem Šumadije, ali ovaj grad ime duguje kraljevima iz svoje slavne istorije
Foto: Rina

Grad na tri reke, u blizini pet planina i dve banje, Kraljevo je poznato i kao “srce Šumadije”. Grad ime duguje kraljevima iz svoje slavne istorije – njih sedam je krunisano u manastiru Žiča, a tragovi njihove vladavine ovim prostorima vidljivi su i danas. Zbog toga je Kraljevo nekako uvek bilo “kraljevski grad”.

I sam krajolik ovog mesta kao da je iskočio iz nekog romana o vitezovima, princezama i strašnim aždajama – na samo 180 kilometara od Beograda, u srcu Srbije, putnici namernici idu dolinom Jorgovana iznad koje se uzdiže misteriozni srednjovekovni grad Maglič.

Svako ko je video grb Kraljeva zna da se na njemu nalazi sedam kruna koje simbolizuju sedam krunisanja srednjovekovnih vladara u kraljevačkom manastiru Žiča.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

OVDE JE KRUNISANO SEDAM KRALJEVA Zovu ga srcem Šumadije, ali ovaj grad ime duguje kraljevima iz svoje slavne istorije FOTO:RINA/Miloš Sretenović

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

I kako ovaj kraj vrvi od priča i legendi, jedna od njih govodi upravo o “sedmovratoj” Žiči u kojoj su za svakog vladara otvarana nova vrata kroz koja je samo on prolazio, pa bi ona bila odmah zazidana. Bila ovo legenda ili ne tek, na Žiči i danas stoji sedam zatvorenih vratnica koje mame posetioce da dođu i čuju priču o ovom mestu.

Kraljevo ima čime da se diči – nalazi se na tri velike reke – Zapadnoj Moravi, Ibru i Gruži. Ostale, manje pritoke više niko ni ne broji, ali se na njima u letnjim mesecima rado kupaju, po njima plove, a ovde se love i ribolovački trofeji na kojima bi pozavideli i oni koji bacaju udice na mnogo većim rekama.

Ako se ikada umore od reka ili samo požele drugačiji krajolik, Kraljevčani odlaze na prelepe obližnje planine – Goč, Stolove, Troglav, Radočelo…

Osim u obilaske ovih lokacija, gosti željni mineralnih voda, spa tretmana i oporavka organizma, iz Kraljeva lako dolaze do tri banje – Vrnjačke, Mataruške i Bogutovačke. A tamo znaju kako se sa gostom postupa!

OVDE JE KRUNISANO SEDAM KRALJEVA Zovu ga srcem Šumadije, ali ovaj grad ime duguje kraljevima iz svoje slavne istorije FOTO:RINA/Miloš Sretenović
 

Prostor na kome se danas nalazi Kraljevo bio je nastanjen od davnina. Vrnjačka banja bila je poznato lečilište još u rimsko doba. Ipak, najveći pečat varoši koja se u prvo vreme zvala Rudo Polje, a zatim Karanovac, dali su srpski srednjovekovni vladari iz dinastije Nemanjić.

O ovome i danas svedoče manastiri Žiča, Gradac, Studenica koja se našla i na listi svetske kulturne baštine UNESCO, kao i veličanstveni grad Maglič.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading