ZVALI SU GA "MALI MANČESTER" Kako je Leskovac dobio ime?

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Leskovac je grad koji se nalazi u jugoističnoj Srbiji, a predstavlja centar Jablaničkog okruga. Kroz njega protiče reka Veternica, a nalazi se u podnožju brda Hisar.

ZVALI SU GA "MALI MANČESTER" Kako je Leskovac dobio ime?
Printscreen/Youtube

Kako naučnici tvrde, istorija ovog grada može se pratiti od 7. veka n.e. Tada se današnji Leskovac zvao Dubočica, a Stefan Nemanja ga je od vizantijskog cara dobio na poklon.

Najstariji pomen Leskovca potiče iz 14. veka, a tada se Leskovac opisuje kao veliko selo.

Legenda kaže da se ispod današnjeg brda Hisar nalazilo jezero, ali nakon sušenja tog jezera na tom mestu je iznikla biljka leska.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po toj biljci je i naselje pre oko 600 godina dobilo ime. Međutim, za vreme Turaka, ime je promenjeno u Hisar, što u prevodu na naš jezik znači tvrđava. Tada je Leskovac bio sedište nahije po imenu Dubočica.

ZVALI SU GA Printscreen

U 19. veku Leskovac je nazivan „Mali Mančester“ zbog velikog broja fabrika tekstila.

Nažalost, danas je Leskovac ekonomski dosta posustao u odnosu na to vreme, ali je i dalje sedište Jablaničkog okruga u kome postoji veliki broj srednjih škola, dve visoke škole i Tehnološki fakultet.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Srpski Holivud

BRAVO SRBINE Srpski Holivud zasijao novim sjajem a dobio i šajkaču (FOTO)

Turizam

17:00

21 jun, 2024

Gornji Milanovac – Na planini Rudnik u selu Mutanj, jedna prelepa livada postala je prava turistička atrakcija i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka. Ivan Jakovljević poznatiji kao Ivo Car napravio je Srpski Holivud i to tako što je podigao kredit i postavio čuvena slova koja se mogu videti i na brdu iznad Los Anđelesa. Ipak, nakon 17 godina došlo je vreme za malu popravku dobro poznatih slova.

Komentari(0)

Loading