ZVALI SU GA "MALI MANČESTER" Kako je Leskovac dobio ime?

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Leskovac je grad koji se nalazi u jugoističnoj Srbiji, a predstavlja centar Jablaničkog okruga. Kroz njega protiče reka Veternica, a nalazi se u podnožju brda Hisar.

ZVALI SU GA "MALI MANČESTER" Kako je Leskovac dobio ime?
Printscreen/Youtube

Kako naučnici tvrde, istorija ovog grada može se pratiti od 7. veka n.e. Tada se današnji Leskovac zvao Dubočica, a Stefan Nemanja ga je od vizantijskog cara dobio na poklon.

Najstariji pomen Leskovca potiče iz 14. veka, a tada se Leskovac opisuje kao veliko selo.

Legenda kaže da se ispod današnjeg brda Hisar nalazilo jezero, ali nakon sušenja tog jezera na tom mestu je iznikla biljka leska.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po toj biljci je i naselje pre oko 600 godina dobilo ime. Međutim, za vreme Turaka, ime je promenjeno u Hisar, što u prevodu na naš jezik znači tvrđava. Tada je Leskovac bio sedište nahije po imenu Dubočica.

ZVALI SU GA Printscreen

U 19. veku Leskovac je nazivan „Mali Mančester“ zbog velikog broja fabrika tekstila.

Nažalost, danas je Leskovac ekonomski dosta posustao u odnosu na to vreme, ali je i dalje sedište Jablaničkog okruga u kome postoji veliki broj srednjih škola, dve visoke škole i Tehnološki fakultet.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading