KOLIKO DANA U GODINI TOLIKA I REKA Prema verovanju svako ko prepešači ceo njen tok i baci novčić živeće srećno.

11:00

Turizam 0

Svoj kratak tok reka Vrelo završava tako što se uliva u Drinu na spektakularan način – vodopadom od 10 metara.

KOLIKO DANA U GODINI TOLIKA I REKA Prema verovanju svako ko prepešači ceo njen tok i baci novčić živeće srećno.
Shutterstock

Reka Godina

Reka Vrelo je najkraća reka u Srbiji i jedna od najkraćih u celom svetu. Zbog svoje dužine od tačno 365 metara, nazivaju je još i reka Godina.

Njen izvor se nalazi u podnožju Vidojeve pećine, a svojim tokom prolazi kroz naselje Perućac. Svoj kratak tok Vrelo završava tako što se uliva u Drinu na spektakularan način – vodopadom od 10 metara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

WIKIMEDIA COMMONS

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela je 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni. Reka Vrelo je bistra, providna rečica koja se vodopadom visine 10 m i svojim kratkim tokom uliva u Drinu.

Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah.

WIKIMEDIA COMMONS
 

Ima sve što imaju i one mnogo veće svetske reke – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta.

WIKIMEDIA COMMONS
 

Čarobna reka koja ispunjava želje

Reka Godina ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena.

Narod kaže da ova reka ispunjava želje, a mnogi tvrde da su im se snovi ostvarili u roku od godinu nada nakon što su se prvi put pomolili nad Vrelom.

Prema verovanju svako ko prepešači ceo njen tok i baci novčić živeće srećno. 

Druga legenda kaže da Vrelo ima moći, te da je mnogima pomogla da dobiju potomke.

Turistička atrakcija

Reka Vrelo posebno privlači pažnju turista za vreme Drinske regate, turističke manifestacije koja se svake godine održava u ovom kraju. Tada u prvi plan dolazi njen magičan vodopad, visine od 10 metara. Ova reka je premošćena na nekoliko mesta drvenim terasama, na koje su postavljeni stolovi. Većina baštenskih stolova nalazi se uz sam vodopad.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading