OVO MESTO SE ZOVE "BUNTOVNIČKI GRAD" Kako je dobilo titulu i zašto ga je Tito izbegavao u širokom krugu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Desila se i jedna situacija da je u vreme govora Tita nestalo struje

OVO MESTO SE ZOVE "BUNTOVNIČKI GRAD" Kako je dobilo titulu i zašto ga je Tito izbegavao u širokom krugu (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Ovčarsko-kablarska klisura

Josip Broz Tito u istoriji je ostao poznat po svojim svetskim turnejama, obilascima država koje su se nalazile na drugom kraju sveta i putovanjima koja su trajala po nekoliko meseci. Ali u Jugoslaviji postojalo je jedno mesto koje bi Tito izbegavao u širokom luku, a koje se nalazi u srcu Srbije.

Postoji legenda koja kaže da posete Čačku i okolini vladari Srbije nikako nisu voleli. Tako ga je kralj Aleksandar Karađorđević posetio samo jednom i to samo zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, Tito ga je zaobilazio, a ni danas političari ne vole da ga posećuju.

OVO MESTO SE ZOVE Alo
 

Iako je tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito u Čačku bio sedam puta, uvek se trudio da ga zaobiđe, u koliko je to moguće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Planski na to mesto nikada nije dolazio, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu.

OVO MESTO SE ZOVE Alo
 

I kao su ga tokom njegovih poseta uvek dočekivali dočekivale razdragane gomile ljudi, za Tita su oni ostali četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme „Na planini, na Jelici“.

Izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocenili kao ozloglašeno „komunističko leglo“ u Zapadnoj Srbiji, u ovom gradu boravili su čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Milka Minić, Miloš Minić, Dragiša Mišović.

OVO MESTO SE ZOVE Shutterstock/Josip Broz Tito
 

Ali to Titu nije preterano značilo, danas stari u Čačku još uvek pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi predstavljeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedelju dana ranije, zbog toga je ovaj grad dobio etiketu “buntovničkog grada“, a čak se desila i jedna situacija da je u vreme govora Tita nestalo struje.

Kako doći od Beograda do Čačka pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Izvor: novosti

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading