"MANASTIRAK" U KLISURI MORAVICE Ime mu je promenjeno nakon jedne velike kiše, provale oblaka, sa bujicom (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Nije poznato ko je i kada podigao manastir, ali se na osnovu stilskih odlika tj. pripadnosti Raškom stilu i sličnosti sa crkvom svetog Ahilija, njegov nastanak smešta na kraj XIII veka. Po narodnom predanju to je jedna od Nemanjićkih zadužbina.

"MANASTIRAK" U KLISURI MORAVICE Ime mu je promenjeno nakon jedne velike kiše, provale oblaka, sa bujicom (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Manastir Klisura i manastirska zvonara

Manastir Klisura ili ranije poznat kao Manastir Dobrača je aktivan ženski manastir koji potiče iz srednjeg veka i pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Nalazi se u ataru sela Dobrače, 13 kilometara južno od Arilja, u klisuri Moravice, po kojoj je dobila naziv. Manastirska crkva, posvećena svetim arhangelima Mihajlu i Gavrilu, podignuta je krajem 13. veka u Raškom stilu, po ugledu na obližnju crkvu svetog Ahilija, u današnjem Arilju, u kojoj se tada nalazilo sedište Moravičke episkopije.

vikipedija/Manastir Klisura
 

Prošlost manastira


Možda vas zanima:

Nije poznato ko je i kada podigao manastir, ali se na osnovu stilskih odlika tj. pripadnosti Raškom stilu i sličnosti sa crkvom svetog Ahilija, njegov nastanak smešta na kraj XIII veka. Po narodnom predanju to je jedna od Nemanjićkih zadužbina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvo stradanje manastira vezuje se za 1459. godinu kada je propala definitivno srpska država. Tokom morejskog rata, krajem 17. veka, manastirska crkva (zvana "Dobračka") je, najverovatnije 1688. godine, zapaljena, a posle njegovog kraja i Velike seobe Srba, manastir je 1690. godine zapusteo.

vikipedija/Manastir Klisura, manastirski konak
 

Manastirska crkva je obnovljena 1798. godine, od strane kaluđera Jaćima Karlage (rodom iz Foče) i naroda. Po zapisu iz 1858. godine pomenuti kaluđer je poticao iz porodice Rašković iz Starog Vlaha. Sledi ponovna propast 1813. godine ali i ubrzo opravka već 1815-1816. godine zaslugom Miloša Obrenovića.

Manastir je 1826. godine posetio književnik i putopisac Joakim Vujić. Manastir je nazivan (1867) i "manastirak", zbog svojih malih dimenzija i isto takve crkve, zidane od kamena sa jednim kubetom. Kao parohijske filijale manastiru su pripadala sredinom 19. veka četiri okolna sela: Dobrača, Trešnjevica, Stupčevići i Latvica. Godine 1872. u manastiru žive samo iguman Hrisantije i kaluđer jeromonah Janićije.

vikipedija/Manastir Klisura, manastirsko groblje
 

Dobračkim manastirom se zvao do sredine 18. veka, a zatim se naziva Klisura. Ime mu je promenjeno nakon jedne velike kiše (provale oblaka) sa bujicom, koja je manastirski kompleks potpuno uništila. Po šematizmu pravoslavnih manastira Kraljevine Srbije za 1898. godinu, manastir je klasifikovan u one trećeg reda.

U njemu je tada živeo jeromonah Joakim Milošević. Tokom Prvog svetskog rata, Austrougarske snage su u nekoliko navrata, tokom 1915. i 1916. godine, upadale i uništavale po manastiru. U međuratnom periodu manastirska zdanja su izgrađena pod upravom starešine Domentijana Zdravkovića. Novo razaranje manastir je doživeo za vreme Drugog svetskog rata, kada su bugarske okupacione snage zapalile i uništile deo manastirskog kompleksa.

vikipedija/Crkva je jedinstvena po tome što su u njoj oslikane scene iz srpske istorije
 

Posle završetka rata, podignut je novi konak, a od 1961. godine funkcioniše kao ženski manastir.

Arhitektura i unutrašnjost

Manastirska crkva ima jednobrodnu osnovu sa polukružnom oltarskom apsidom na istoku, narteksom i drvenim egzonarteksom u obliku trema na zapadu i osmostranom kupolom, koja se uzdiže nad naosom. Uzor za njeno podizanje je crkva svetog Ahilija, a slična je manastirskim crkvama u Pridvorici, Morači i Svetoj Trojici na Ovčaru.

vikipedija/Hram je posvećen Svetim Arhangelima, Mihailu I Gavrilu
 

Prvobitni živopis u njenoj unutrašnjosti je uništen 1688. godine, kada je crkva spaljena, a freske koje se danas nalaze u njenoj unutrašnjosti delo su akademskog slikara Jaroslava Kratine i nastale su 1952. godine, koji je klasičnim hrišćanskim motivima, pridodao i ličnosti iz srpske narodne epike, poput Kosovke devojke, Majke Jugovića, Vojvode Rajka i drugih.

Ikonostas u crkvi sačinjavaju 42 ikone i delo je Dimitrija Posnikovića, koji ga napravio 1867. godine. U njega je ugradio 31 ikonu naslikanu u Odesi i 11 koje je on sam naslikao.

Manastir Klisura (Dobrača) na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading