POMAŽE NEROTKINJAMA KOJE SE NJEMU POMOLE Ko dodirne mošti despota Stefana, veruje se da će mu se desiti ČUDO!

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Mnoga čuda se događaju u ovom manastiru

POMAŽE NEROTKINJAMA KOJE SE NJEMU POMOLE Ko dodirne mošti despota Stefana, veruje se da će mu se desiti ČUDO!
Shutterstock/Manastir Koporin

S razlogom se veruje da jedan od najvećih srpskih svetaca despot Stefan pomaže nerotkinjama koje se pomole na njegovim moštima.

U neposrednoj blizini zidina manastirskog kompleksa nalazi se izvor lekovite vode. Po predanju, i izvor je povezan sa despotom Stefanom Lazarevićem. Legenda kaže da je na mestu gde je danas izvor, pao konj despota Stefana, koji se vraćao iz lova, u kome je bio ranjen.

Printscreen/Youtube/RTV Mag/Manastir Koporin - čudo za nerotkinje
 

No, kada se konj napio vode sa izvora, ozdravio je, pa je despot tu podigao obeležje, koje i dan-danas posećuju mnogi putnici namernici i gotovo svi posetioci manastira.

Postoji i verovanje da ova voda pomaže i osobama koje ne mogu da imaju dece. Monahinje svedoče da je nebrojeno mnogo parova koji su poslali pisma zahvalnosti ili su došli da zahvale, zajedno sa svojim potomcima, koji su rođeni nakon molitvi u ovom manastiru.

Mnoga čuda se događaju u ovom manastiru. Od toga da se deca rađaju zahvaljujući svecu, do pojave lika despota Stefana kao znaka upozorenja.

Manastir Koporin je zadužbina despota Stefana Lazarevića u znak zahvalnosti zbog toga što je ostao živ u bici kod Angore 1402. godine i povratka sestre Olivere koja je kao “zalog mira” predata turskom sultanu nakon bitke na Kosovu.

U manastiru Koporin pronađene su i mošti ovog srpskog svetitelja koje se danas nalaze u ćivotu u manastirskoj crkvi. Ćivot se otvara dva puta godišnje- 1. avgusta na dan smrti despota Stefana, i dve nedelje kasnije, kada je slava hrama. Više puta je manastir bio rušen i obnavljan.

Poslednja obnova obavljena je 1880. godine. Od sredine pedesetih godina, Koporin je ženski manastir, nakon čega doživljava svoju renesansu. U okviru kompleksa je i kapela koja je posvećena Roždestvu Presvete Bogorodice.

Manastir Koporin na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading