OD RIMSKOG UTVRĐENJA DO STRATEŠKOG MESTA Tamo je ceo svet, tačno ispred vašeg prozora, ne budite blesavi da ga propustite! (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Fragmenti istorije koja je sačuvana od zaborava.

OD RIMSKOG UTVRĐENJA DO STRATEŠKOG MESTA Tamo je ceo svet, tačno ispred vašeg prozora, ne budite blesavi da ga propustite! (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Gradina

Akuminkum (lat. Acumincum, na srpskom Gradina) je antičko utvrđenje i srednjovekovna tvrđava koji su se nalazili na obali Dunava, na lesnom platou, kod današnjeg Slankamena, u opštini Inđija. Arheološkim iskopavanjima 1995. godine utvrđeno je da je Gradina višeslojno nalazište, čiji najstariji slojevi pripadaju poznom brozanom dobu i naselju Skordiska od koga su sačuvani delovi bedema.

OD RIMSKOG UTVRĐENJA DO STRATEŠKOG MESTA Tamo je ceo svet, tačno ispred vašeg prozora, ne budite blesavi da ga propustite! (FOTO/VIDEO) vikipedija/Gradina
 

U periodu od 1. do 3. veka, na osnovi keltskog opiduma podignuto je rimsko utvrđenje. Iz najstarijeg antičkog sloja od arheoloških nalaza javljaju se keramika, opeka i tegule.

 

 

Tokom 2. i 3. veka utvrđenje, kao i građevine unutar njega su obnovljene. Zidovi su bili od kamena. Ovde je bila stacionirana kohorta 1. lat. Campanorum). I ovo utvrđenje je bilo prilagođeno konfiguraciji terena.

Na nalazištu su na ostacima antičke otkriveni ostaci srednjovekovne tvrđave, koja se u izvorima 1072. godine pominje kao Kastrum Zelenkamen.

Akuminkum na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading