OVO NIJE KLASIČNO JEZERO! Nastalo je na jednom od kopova Venčaca, koji se više ne koristi, slivanjem kišnice (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:30

Turizam 0

Na početku odmah da konstatujemo da ovo nije klasično jezero.

OVO NIJE KLASIČNO JEZERO! Nastalo je na jednom od kopova Venčaca, koji se više ne koristi, slivanjem kišnice (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/VLOG TRAVEL- Zoran&Nataša sa decom/Jezero Venčac

Na jednom od kopova Venčaca, koji se više ne koristi, slivanjem kišnice, nastalo je ovo jezerce koje svojom zelenom bojom vode mami uzdahe svima koji ga posete. Prilikom prilaska ovom kamenolomu postoji tabla sa obaveštenjem da je zabranjen pristup i fotografisanje, ali ko može odoleti ovakvoj skrivenoj lepoti Šumadije?!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Saša Dobrić © (@saledo)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U kamenolomu, na samom vrhu planine Venčac, 2018. godine je otkrivena nekropola koja sadrži 22 grobnice. Ovo otkriće donosi mnoga nova saznanja o životu na ovom prostoru, za vreme Rimskog carstva.

Eksploatacija kamena uticala na prirodu i izgled planine Venčac, kao i da je dovoljno reći to da ne postoji najviši vrh i da je miniran, što je baš tužno.

 

 

Kako stići do jezera?

Ako dolazite iz pravca Beograda autoputem, treba da stignete do ulaska u Aranđelovac i umesto da krenete desno ka gradu, skrenite levo ka Topoli. Nakon par minuta vožnje, sa desne strane naići ćete na fabriku „Knjaz Miloš“ i tu skrenite desno. Put vas vodi uzbrdo i vozite do prve raskrsnice gde treba da skrenete levo ka selu Banja i sve vreme pratite put sa prvenstvom prolaza.

 

 

Nakon 5 minuta vožnje, sa desne strane pojaviće se putokaz „Dvorine“ i tu skrenite desno. Odatle je put uzak, pa se nastavlja na makadam i ovde budite pažljivi. Kada dođete do kraja puta, pravo ćete videti arheološko nalazište, a levo put uzbrdo. Predlažem da ovde ostavite automobil i peške nastavite narednih 100 metara uzbrdo jer je naš cilj veoma blizu. 

 

 

Sa leve strane se vidi još jedan kamenolom koji se više ne koristi, a vi samo nastavite pravo i nakon minut pojaviće se rupa kamenoloma. Čim se malo više približite videćete veličanstven prizor zelene boje.

Jezero Venčac na mapi:

 

 

Izvor: mojsvetuboji, srbijapodlupomvagabundostef

Komentari(0)

Loading