NAJNEVEROVATNIJI I NAJVEĆI PRIRODNI KAMENI MOST U SRBIJI Tišinu i mir netaknute prirode, remeti samo huk prelepe reke (VIDEO)

J. K.

18:00

Turizam 0

Ako ste ljubitelj izvornih prirodnih lepota, što pre se uputite ka ovom skrivenom dragulju Srbije i napravite najlepše uspomene

NAJNEVEROVATNIJI I NAJVEĆI PRIRODNI KAMENI MOST U SRBIJI Tišinu i mir netaknute prirode, remeti samo huk prelepe reke (VIDEO)
Printscreen/Instagram

 

Prerast Šuplja stena je najveći prirodni kameni most i predstavlja spomenik prirode od izuzetnog značaja, koji je pod zaštitom države.

Šuplja stena se pruža od jugozapada ka severoistoku u dužini od 100 metara. Fascinantna je činjenica da se nalazi na 44,8 metara visine, dok širina između lukova u visini rečnog korita iznosi svega 9,7 metara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanela (@sanelaginda)

Prerast Šuplja stena nalazi se u blizini Majdanpeka, odnosno naselja Rudna Glava. Do nje vodi najpre lokalni put, a zatim i pešačka staza duga oko 1,3 kilometra. Na 290 metara nadmorske visine, na samom ušću rečice Valja Prerast, koja ispod nje protiče u reku Šašku počinje pešačka staza koja vodi direktno do najvećeg očuvanog prirodnog kamenog mosta u Srbiji.

Svod od krečnjaka u obliku luka, koji uglavnom predstavlja ostatak pećine, poznat je kao prerast ili prirodni kameni most.

Iako prerasti generalno predstavljaju ostatke nekadašnjih pećina, odnosno njihovih svodova, kod ove to nije slučaj. Ovaj most je vekovima gradila istoimena reka, koja žubori ispod njega. Nije postojao uticaj čoveka, tako da ovaj most predstavlja pravo remek delo prirode.

Svako ko se nađe u proleće ili letnjim mesecima ovde, stiče utisak da je to neka nova dimenzija. Tišinu i mir netaknute prirode, remeti samo huk rečice.

Mnogi koji traže beg od užurbanog života i usijalog asfalta potraže baš na ovom mestu, kako bi odmorili svoja čula i uživali u blagodetima prirode.

Prerast Šuplja stena privlači veliku pažnju turista, pogotovo onih koji žele da poseduju fantastične fotografije u svojim albumima.

Prerast Šuplja stena na mapi: 

Komentari(0)

Loading