TEŠKA I NAPORNA NEDELJA JE IZA VAS? Evo koliko košta vikend na zlatnoj planini u Srbiji, opustite se i provedite najlepše dane sa porodicom baš ovde!

J. K.

19:01

Turizam 0

Da li je Zlatibor za svačiji džep? Istražili smo cene, kako smeštaja tako i atrakcija koje treba obići, i evo šta smo saznali.

TEŠKA I NAPORNA NEDELJA JE IZA VAS? Evo koliko košta vikend na zlatnoj planini u Srbiji, opustite se i provedite najlepše dane sa porodicom baš ovde!
Shutterstock

 

Zlatibor je definitivno jedna od destinacija u Srbiji kojoj se uvek rado vraćamo, čak i kada je to samo vikend boravak.

Planinski turizam uspešniji je nego ikada, a Zlatibor godinama caruje tom kategorijom. Pored prirode i čistog vazduha, na kojima će vam telo posebno biti zahvalno, ova planina nudi niz atrakcija i prilika za aktivan odmor.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ali, da li je Zlatibor za svačiji džep? Istražili smo cene, kako smeštaja tako i atrakcija koje treba obići, i evo šta smo saznali.

Koliko košta vikend na Zlatiboru?

Bilo da odlazak na Zlatibor planirate tokom letnjih meseci ili su zimski sportovi razlog vašeg odlaska, značajan deo zacrtanog budžeta uložićete u aktivnosti i atrakcije. Ova planina je raj za ljubitelje adrenalinskih aktivnosti, decu koja uživaju u druženju na otvorenom i velike gurmane. Među nezaobilaznim iskustvima na Zlatiboru izdvoji bismo jahanje konja kroz opuštajuću prirodu, a za šta je potrebno da izdvojite između 500 i 1.500 dinara.

Ski centar Tornik pobrinuo se da zabavu na Zlatiboru održava tokom cele godine, pa ćete bez obzira na mesec i temperaturu moći da se vozite žičarom. Ona se tokom leta koristi za panoramsko razgledanje, što će vas koštati 500 dinara. Da upotpunite svoje isksutvo, iznajmite bicikl za 2.300 po danu, oprobajte se u penjanju na stene za 550 dinara ili se uputite na sportske terene, među kojima je iznajmljivanje terena za fudbal najskuplje i iznosi 1.600 dinara po satu.

Posebnu pažnju uvek privlače parkovi opremljeni spravama, poligonima i maketama dinosaurusa. Na Torniku će vas sačekati Zabavni park u kom je najbolje spojiti što više aktivnosti u jednoj turi, kako biste dobili najpovoljniju cenu. Tako ćete za 1.600 dinara osetiti adrenalinski skok na tjubingu, bobu na šinama, žičari, ziplajnu i tokom posete Avantura parku.

Avantura i Dino park svoje ponude su foksuirali na mlađe posetioce, koji to i te kako umeju da cene. To koliko ćete novca morati da se odreknete da biste usrećili sebe i vaše dete zavisi od toga koliko napredan nivo prepreka želite da isprobate. Oni pogodni za decu u Avantura parku koštaće vas 600 dinara, a da biste i sami iskusili sve što park ima da ponudi smanjićete svoj budžet za 1.700 dinara. Dino park je pre svega edukativno iskustvo za koje nije šteta izdvojiti 500 dinara.

O tome da Zlatibor ima zanimacije za sve profile turista uverićete se čim na njega kročite. Ne izostavite odlazak u El Paso City da osetite atmosferu divljeg zapada bez da napustitie Srbiju, i platite ga svega 350 dinara. Još jedna aktivnost koja vam neće napraviti rupu u novčaniku jeste poseta uzbudljivoj Stopića pećini, čija ulaznica košta simboličnih 250 dinara.

Uživanje u Zlatiborskim specijalitetima

Opšte je poznato da su suhomesnati i mlečni proizvodi sa Zlatibora među najboljim u Srbiji, potražnja za kajmakom iz ovih krajeva uvek je u jeku. Voljena Zlatiborska pijaca je mesto na kom možete kupiti ovaj kajmak po ceni od oko 1.000 dinara po kilogramu. Na pijaci će vas dočekati i pršuta iz Mačkata za 2.000 po kilogramu, paprika u pavlaci po ceni nešto većoj od 300 dinara za kilogram, sušena ovčetina, suveniri, domaća radinost i posebno prijatna atmosfera.

Začinite svoj boravak na Zlatiboru odlaskom u restorane koji služe gurmanluke spremljene od lokalnih proizvoda. Luksuznija nepca uživaće i u uzbudljivom pogledu iz rotacionog restorana hotela Grand & Sky Tornik, koji za dva sata obrne krug dok vi udobno jedete specijalitete sa menija.

Nešto pristupačniji je restoran Perun, u kom ćete kompletan doručak ili teleću čorbu platiti svega nešto više od 300 dinara. Ljubitelji pečenja treba da se upute u restoran Mačkat za koji se kaže da služi najbolju jagnjetinu.

Smeštaj na Zlatiboru – Luksuz ili ušteda?

Pronalaženje udobnog kreveta na Zlatiboru neće biti preterano težak posao, bilo da dolazite skromnog budžeta ili planirate odmor sa više zvezdica. U srcu Zlatibora iz dana u dan raste broj apartmana i hotela, koji su idealni za sve vas koji želite da ostane u centru dešavanja.

 

Zlatibor je dom i hotelskim lancima poznatih imena, poput Palisada. Oni u svoju ponudu uključuju i obroke, spa i wellnes usluge, teretane, prostore za zabavu i neretko su mesta u kojima možete pronaći dobar provod. Tako će vas, baš u Palisadu, noćenje sa doručkom koštati između 60 i 70 evra.

Ukoliko ste se na planinu uputili skromnijeg budžeta, ali ipak želite hotelsku uslugu, svoju sobu možete potražiti u hotelima Central Inn ili Alibi Zlatibor Inn po duplo nižoj ceni. Ne smemo zaboraviti da pomenemo Grand&Sky hotel Tornik koji, svoje usluge sa 5 zvezdica naplaćuje 140 evra po danu.

 

Ukoliko pak želite više privatnosti, predlažemo da svoj smeštaj potražite u vilama i planinskim kućama. Budite spremni da za luksuznije brvnare izdvojite oko 200 evra, što može biti pristupaćnije kada dolazite u većim grupama.

Apartmani se mogu pronaći po ceni i nižoj od 20 evra po danu, ako vam ne predstavlja problem da budete udaljeni od centra nekada i više od 800 metara, dok je 30 evra prosečna cena. U zavisnosti od njihove veličine, opremljenosti, lokacije i povezanosti sa ostatkom planine, cene apartmana mogu prelaziti i 120 evra za noć. 

Zlatibor na mapi Srbije: 

 

 

Komentari(0)

Loading