NAJSTARIJA SAČUVANA KAFANA U BEOGRADU Lokal u kome je zbog blizine Sabornoj crkvi bilo zabranjeno pušenje

M. M.

13:00

Turizam 0

Kafana „?” (takođe Kafana „Znak pitanja” / Kafana „Upitnik”) jedna je od najstarijih kuća u Beogradu i najstarija sačuvana beogradska kafana. Smeštena je u ulici Kralja Petra br. 6, u nekadašnjoj Glavnoj čaršiji

NAJSTARIJA SAČUVANA KAFANA U BEOGRADU Lokal u kome je zbog blizine Sabornoj crkvi bilo zabranjeno pušenje
Printscreen

Kuću u kojoj se nalazi Kafana „?”, po nalogu kneza Miloša, podigao je 1823. g. Naum Ičko, bezrđanbaša, trgovački konzul, te sin Petra Ička — ohridskog trgovca cincarskog porekla, jednog od glavnih organizatora Prvog srpskog ustanka i tvorca Ičkovog mira

U putopisima iz prve polovine 19. veka često se pominje „Srpska kafana” smeštena u ovoj kući, kao jedna od retkih i najlepših svoga vremena, u koju svraćaju poznate ličnosti kulturnog i javnog života, između ostalih i Vuk Karadžić (period 1830—1831).

U njoj se 1834. godine zaigrala prva partija bilijara u Beogradu, a od iste godine postala je prvo čitalište Srpskih novina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U znak iskazivanja poštovanja Sabornoj crkvi, jedno vreme je — samo u ovoj kafani — pušenje bilo zabranjeno (bez obzira na važnost gostiju, knez Miloš je 1824. godine zabranio da se puši pred kafanom jer se nalazila sproću crkve). Nakon Drugog svetskog rata kafana je zbog blizine Akademije primenjenih umetnosti ugošćavala studente i profesore, pa se priča da su tamo i učili i polagali ispite.

Kafana je prvo bila poznata kao „Ećim-Tomina kafana”. Kada su je Ećim-Tomini naslednici prodali, menjala je gospodare i nazive. Prvo se 1878. godine zvala „Kod pastira”, dok 1892. godine počinje nositi ime „Kod Saborne crkve”, ali ne zadugo.

Ovaj naziv nije bio u skladu sa Uredbom o mehanama, ali ni sa mišljenjem crkvenih vlasti, koje su smatrale da predstavlja uvredu za instituciju crkve. Vlasnik je, kao privremeno rešenje do okončanja spora sa vlastima, a i kao svojevrstan protest, za naziv postavio samo znak pitanja (?). Ovaj naziv sačuvao se do danas.

NAJSTARIJA SAČUVANA KAFANA U BEOGRADU Lokal u kome je zbog blizine Sabornoj crkvi bilo zabranjeno pušenje Printscreen
 

 

 

 

Komentari(0)

Loading