MESTO SLAVNE BITKE I POGIBIJE Brdo nadomak Niša gde su Srbi pružali otpor daleko brojnijoj neprijateljskoj vojsci

M. M.

11:00

Turizam 0

Nedaleko od sela Kamenica, severoistočno od Niša, nalazi se uzvišenje Čegar, poznato istorijsko mesto po bici iz Prvog srpskog ustanka. Na platou uzvišenja, gde je bio šanac Stevana Sinđelića, 31. maja 1809. godine došlo je do Čegarske bitke.

MESTO SLAVNE BITKE I POGIBIJE Brdo nadomak Niša gde su Srbi pružali otpor daleko brojnijoj neprijateljskoj vojsci
Printscreen

Čegar zauzima posebno mesto u istoriji borbe za slobodu i nezavisnost naših naroda. Stoga je dva puta obeležavan spomenicima.

Prvo obeležje mesta na kome se nalazio šanac Stevana Sinđelića i gde se odigrala Čegarska bitka, podignut je 4. jula 1878. Imao je oblik manje piramide od granita, sa dva natpisa: „Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja. 1809. napadajući Niš“ i, na drugoj strani: „Knjaz Milan M. Obrenović IV i njegova hrabra vojska pokajaše ih osvojivši Niš 28. decembra 1877.

Spomenik je otkriven u prisustvu kneza Milana, šest meseci posle oslobođenja Niša od Turaka i ujedno predstavlja prvi spomenik podignut u oslobođenom Nišu.

Današnji spomenik u obliku kule - simbola vojnog utvrđenja, izgrađen je povodom pedesete godišnjice oslobođenja Niša, a otkriven je 1. juna 1927. godine. Postavljen je na istom mestu kao i staro spomen obeležje koje je ostalo u niši novog spomenika.

Bista Stevana Sinđelića naknadno je postavljena, umesto bareljefa sa njegovim likom, iznad koga je bila figura orla. Bista je delo niškog vajara hrvatskog porekla, Slavka Miletića.

MESTO SLAVNE BITKE I POGIBIJE Brdo nadomak Niša gde su Srbi pružali otpor daleko brojnijoj neprijateljskoj vojsci Printscreen
 

 

 

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading