MESTO SLAVNE BITKE I POGIBIJE Brdo nadomak Niša gde su Srbi pružali otpor daleko brojnijoj neprijateljskoj vojsci

M. M.

11:00

Turizam 0

Nedaleko od sela Kamenica, severoistočno od Niša, nalazi se uzvišenje Čegar, poznato istorijsko mesto po bici iz Prvog srpskog ustanka. Na platou uzvišenja, gde je bio šanac Stevana Sinđelića, 31. maja 1809. godine došlo je do Čegarske bitke.

MESTO SLAVNE BITKE I POGIBIJE Brdo nadomak Niša gde su Srbi pružali otpor daleko brojnijoj neprijateljskoj vojsci
Printscreen

Čegar zauzima posebno mesto u istoriji borbe za slobodu i nezavisnost naših naroda. Stoga je dva puta obeležavan spomenicima.

Prvo obeležje mesta na kome se nalazio šanac Stevana Sinđelića i gde se odigrala Čegarska bitka, podignut je 4. jula 1878. Imao je oblik manje piramide od granita, sa dva natpisa: „Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja. 1809. napadajući Niš“ i, na drugoj strani: „Knjaz Milan M. Obrenović IV i njegova hrabra vojska pokajaše ih osvojivši Niš 28. decembra 1877.

Spomenik je otkriven u prisustvu kneza Milana, šest meseci posle oslobođenja Niša od Turaka i ujedno predstavlja prvi spomenik podignut u oslobođenom Nišu.

Današnji spomenik u obliku kule - simbola vojnog utvrđenja, izgrađen je povodom pedesete godišnjice oslobođenja Niša, a otkriven je 1. juna 1927. godine. Postavljen je na istom mestu kao i staro spomen obeležje koje je ostalo u niši novog spomenika.

Bista Stevana Sinđelića naknadno je postavljena, umesto bareljefa sa njegovim likom, iznad koga je bila figura orla. Bista je delo niškog vajara hrvatskog porekla, Slavka Miletića.

Printscreen
 

 

 

 

Komentari(0)

Loading