ZLATIBORSKA ATRAKCIJA Vodopad u Gostilju spada u najveće prirodne vodopade u Srbiji (VIDEO)

Lepote Srbije

18:30

Turizam 1

U selu Gostilje, u neposrednoj blizini Zlatibora, nalazi se Gostiljski vodopad koji je jedan od najviših vodopada u Srbiji. Njegova visina se procenjuje na oko 20 m. Okolina je bogata bukovom i borovom šumom, i lekovitim biljem. Kao posebno obeležje ovog kraja, vodopad predstavlja jedanu od posećenijih turističkih destinacija.

ZLATIBORSKA ATRAKCIJA Vodopad u Gostilju spada u najveće prirodne vodopade u Srbiji (VIDEO)
Shutterstock

Na brdovitoj istočnoj strani Zlatibora, u pravcu starog puta Užice–Kokin Brod, nalazi se selo Gostilje. Kroz njega protiče reka Katušnica, a oko nje se uzdižu visovi: Zaboja, Borkovac i Rađenov Omar. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.000 metara, a udaljeno je od centra Zlatibora 25 km.

 

Gostilje je jedno od zlatiborskih sela koja su sasvim sačinjena od doseljenih porodica. Oni su se doselili u migracionom kretanju, na raskršću 17. i 18. veka. U Gostilju živi oko 290 meštana, u oko 100 domaćinstava. Ovo selo, kao i mnoga druga, beleži pad u broju stanovnika. U Gostilju se nalazi i rodna kuća Dimitrija Tucovića, čija obnova je toku. Plan Mesne zajednice je da rekonstruiše čuvenu sobu Dimitrija Tucovića, u kome se nalaze vredne zbirke knjiga, koje će biti dostupne turistima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Čuveni vodopad, po kome je ovo mesto poznato, nalazi se na Gostiljskom potoku, koji se još naziva i Vrelo. Na gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20 metara, visoko krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Nizvodno od vodopada, potok gradi veći broj manjih vodopada, slapova, brzaka i virova sve do ušća u reku Katušnicu. Staze dužine 450 metara povezuju prostor oko vodopada. 

U neposrednoj blizini nalaze se vodenica potočara, dva drvena mosta preko reke Katušnice i novoizgrađeni bazen. Na brdu iznad vodopada nalazi se park sa klupama, ljuljaškama i klackalicama za decu. Potok je bitan po svom hidropotencijalu, koji je polovinom prošlog veka snabdevao Gostilje električnom energijom. Ovo mesto je turistički uređeno, u poslednje vreme beleži veliki broj posetilaca.

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(1)

Loading
Nn

05.04.2022 13:27

Ko nije posetio Gostilje I vodopad , propusti je Puno. Toliko je lepo da Jo’s uvek zelim da Obidjem ovaj kraj a bila sam najmanje pet Puta. Nezaboravnoooo!