SKRIVENA OAZA NADOMAK NEGOTINA Za vreme Rimljana most spajao dve najveće stene (VIDEO)

Lepote Srbije

23:00

Turizam 0

Desetak kilometara južno od Negotina.

SKRIVENA OAZA NADOMAK NEGOTINA Za vreme Rimljana most spajao dve najveće stene (VIDEO)
Shutterstock

U blizini sela Mokranje, Sikolska reka, krčeći put do Timoka kroz pitoma brda Negotinske krajine, stvorila je divan vodopad i ispod njega živopisno jezero. Iako skromnih dimenzija , ovo mesto koje nosi naziv Mokranjske stene, omiljeno je izletište i kupalište meštana okolnih sela i Negotinaca.

Pretpostavlja se da je za vreme Rimljana most spajao dve najveće stene. Arheolozi su na vrhovima stena pronašli dosta starih predmeta iz tog doba.

Shutterstock
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Takođe se pretpostavlja da ispod stena postoji pećina, zvana "Hajdučka pećina".

 

 

U podnožju je predivno jezerce sa vodopadom. U gornjem delu toka Sikolske reke iskri se jos jedno jezerce, znatno dublje od donjeg. Oba su bogata ribom.

U neposrednoj blizini se nalazi i čuveni vinogradarski reon sa nezaobilaznim Pivnicama, kao i lovište Alija koje se prostire na preko 300 hektara.

Prelepi prirodni pejzaži Negotina i Negotinske Krajine zaslužuju mnogo veću afirmaciju od trenutne, posebno kod mlađe populacije, koja svakako nije dovoljno upoznata sa svim potencijalima lokalnog turizma u Srbiji. Mokranjske stene nisu izuzetak, a svakako predstavljaju jedan od prirodnih turističkih potencijala Srbije koje vredi posetiti.

 

 

Arheološki gledano, dosta je detaljno istražen lokalitet Mokranjske stene, posebno sliv reke i oba jezera. Veruje se da je za vreme Rimljana postojao kameni most koji je povezivao dve najvisočije stene. Ostaci nisu sačuvani. Ono što jeste sačuvano (uglavnom bedemi utvrđenja, razni predmeti iz rane i kasne antike itd), otkriveno je tokom sondaškog istraživanja jezera i okoline 1980 godine, kao dokaz da je područije bilo naseljeno za vreme Rimskog carstva a i pre.

Izvor: toon.org, avanturista

Komentari(0)

Loading