MILIĆEVA RADOVAN KULA Atelje našeg poznatog slikara koji je posećivao i Kirk Daglas

M. M.

20:15

Turizam 0

Radovan-kula Milića od Mačve je građevina sa imanjem u Belotiću koje je podigao naš poznati slikar Milić Stanković u svom rodnom selu.

MILIĆEVA RADOVAN KULA Atelje našeg poznatog slikara koji je posećivao i Kirk Daglas
Printscreen

Milić od Mačve je na dedovini počeo 1968. godine da podiže građevinu u duhu drevnog narodnog neimarstva, koja svojim arhitektonskim odlikama podseća na kulu. Dao joj ime po ocu Radovanu, sa idejom da to postane mesto radovanja, kutak za sve maštare i sanjalice, kao i utočište za sve samouke umetnike Mačve.

Nadomak ateljea-kule je kameni spomenik ocu Radovanu, a pored njega zgrada nazvana „lajaonica” (lajanje u smislu psovanja), sa otvorima na sve četiri strane sveta. Svako se može popeti i upućivati dobre ili loše misli na istok, zapad, sever i jug. U uglovima porodičnog imanja posađena su stabla jasenova, okolo orasi, stare sorte šljiva, krušaka, jabuka, dunja... Imenje je po podizanju vrlo brzo počela da posećuje svetska elita i učesnici prvog Festa sa Kirkom Daglasom na čelu.

U dvorištu Radovan-kule se u organizaciji mesne zajednice Belotić, Kulturno obrazovnog centra i Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom opštine Bogatić održava tradicionalna manifestacija „Mačvanska lila”.

 

Komentari(0)

Loading